POVODOM OBLJETNICE SMRTI

Treći Dani Georgija Para prenosit će se preko interneta

08.05.2021 u 08:07

Bionic
Reading

Projekcijom filma "Georgij Paro - volim Karlovac" u subotu navečer počinju 3. dani Georgija Para, koji se održavaju u povodu treće obljetnice redateljeve smrti, a moći će se pratiti putem interneta

Ravnateljica "Zorin doma" Irena Božičević poziva kazališnu i drugu publiku da od 18 sati prate 3. dane Georgija Para putem livestreama, a linkovi će biti objavljeni na web i FB stranici kazališta.

Manifestacija počinje projekcijom filma "Georgij Paro - volim Karlovac", te će uslijediti promocija programske publikacije "Dani Georgija Para" autorice Sanje Hrnjak. Knjigu je grafički uredila dizajnerica Sandra Bolfek, a dizajner Zlatko Kauzlarić Atač poklonio je dva portreta, od kojih je jedan na naslovnici i ujedno zaštitni znak ovih, a moguće i svih budućih dana Georgija Para, rekla je nedavno Hrnjak.

Voditeljica Dramskog studija karlovačkog Gradskog kazališta Zorin dom Sanja Hrnjak u knjizi iznosi biografske činjenice poput onih da je Paro svoju prvu režiju ostvario 1953. godine s Dramskim studijem u Gradskom kazalištu Zorin dom u Karlovcu, da je tu 1957. godine režirao i svoju diplomsku predstavu, a upravo je i karlovačka premijera posljednjeg režijskog uratka 'velikog Žorža' - predstava „Dobri čovjek Bažulek“ iz koprodukcije zagrebačkog kazališta KNAP i Zorin doma bilo posljednje pojavljivanje Georgija Para na kazališnim daskama.

No, kako je izjavio Parov prijatelj iz školskih dana dr. Darko Jerinić, navodi Hrnjak, Paro Karlovac nije zaboravljao ni u vremenima dok je režirao Eduarda II u Dubrovniku, Henrika IV u Kaliforniji sa slavnim Michaelom Douglasom, predavao na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu i američkim sveučilištima, ravnao Dubrovačkim ljetnim igrama u najznačajnijem razdoblju njihove povijesti i dok je bio intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Nakon te promocije slijedi promocija časopisa "Kazalište" sa sadržajem "Kazališni svijet Georgija Para". Sadržaj će predstaviti glavna urednica Željka Turčinović te Snježana Banović i Iva Hraste Sočo, sve uz kratki glazbeni program.

Na kraju 3. dana Georgija Para bit će prikazan film u produkciji HRT-a "Georgij Paro – Pospremanje", urednice Lade Džidić i redatelja Siniše Bajta, a koja je premijerno bio prikazati film "Georgij Paro - Pospremanje" scenaristice Lade Džidić Barić i redatelja Siniše Bajta, a koji je premijerno bio prikazan u srpnju 2019. na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Karlovca.