POP(E) FILM FESTIVAL

Papu Ratzingera u Zagrebu dočekuju anticrkveni filmovi

30.05.2011 u 22:00

Bionic
Reading

Dok jedan dio nacije u vjerskom zanosu broji dane do prvog posjeta pape Benedikta XVI Zagrebu, a drugi računaju koliko će nas taj posjet u jeku gospodarske krize stajati, ekipa Queer Zagreba odlučila je žestokom provokacijom dati svoj obol raspravi o ulozi Katoličke crkve u našem društvu

Pop(e) film festival, u cijelosti posvećen filmovima koji se bave za Crkvu neugodnim temama, poput pedofilije i homofobije, održat će se točno u terminima papina posjeta – od 3. do 5. lipnja u zagrebačkom kinu Grič.

'Magdalenine sestre'
Pedofilija i sida

Ukupno će biti prikazano pet neupitno zanimljivih filmova, među kojima su publici već dobro poznati pseudopedofilni 'Loš odgoj' Pedra Almodovara i šokantne 'Sestre Marije Magdalene' Petera Mullana

Nešto su manje razvikane 'Smokve' Kanađanina Johna Greysona, o HIV-pozitivnom aktivistu Zackieju Achmatu koji je odbio uzimati lijekove dok ne postanu dostupni svim Južnoamerikancima, a zanimljiv je i 'Iznenada prošle zime' Gustava Hofera o borbi aktivista i Vatikana o izjednačavanju prava nevjenčanih i homoseksualnih parova s vjenčanim parovima u konzervativnoj Italiji.

Odbila samoga Papu

Najsvježiji naslov iz filmskog programa jest 'Čiste savjesti' Barbare Rick iz 2010. godine, dokumentarac o sestri Jeanine Gramick koja se punih 30 godina unutar Rimokatoličke crkve borila za priznavanje LGBT-katolika. Ta ju je borba iz SAD-a dovela u samo srce Vatikana, gdje se susrela s glavnim savjetnikom pape Ivana Pavla II za ta pitanja – tadašnjim kardinalom Josephom Ratzingerom. Ratzinger i Papa dali su joj ultimatum – odreći se homoseksualnosti ili izgubiti sve što joj je Crkva pružala. Sestra Jeanine u tom se trenutku usudila odbiti samoga Papu!

Stavljeni u zajednički kontekst, ti će filmovi poslužiti za snažno osvještavanje nekih od ključnih pitanja u kojima se očitava sraz crkvenoga i svjetovnoga, a vrhunac te rasprave trebao bi se dogoditi na najavljenom okruglom stolu 'Republika Hrvatska između klerikalizma i sekularizma – gdje ima, a gdje nema suživota?' u kinu Grič 4. lipnja u 20 sati.

Cijeli program bit će popraćen izložbom 'Zajedno u Qristu', koja prikazuje queer verziju crkvene ikonografije, a bit će postavljena u predvorju kina Grič. Uz izložbu su najavljene i fotoradionice 'Vizualni queer identiteti u crkvenoj ikonografiji' u subotu i nedjelju.

Papa kao Madonna

Kao da subverzije u programu 'papina festivala' nema dovoljno, manifestaciju će zatvoriti 'Pope Go to Hell Party', na kojem će organizatori puštati hitove poput Madonnina 'Papa Don't Preach'.

'Svojim dolaskom u Hrvatsku Papa plijeni pozornost kao da dolazi Madonna, ali ona svjetovna, koja svoje nastupe također organizira na prostorima kao što su hipodromi, a koncerti joj se najavljuju billboardima, baš kao i Ratzingerov posjet Hrvatskoj. U tom pogledu, Papa je uistinu svjetska pop ikona', obrazlažu organizatori festivala.