16. - 18. studenog

Ovog tjedna počinje Cherry Pop Festival - pričajmo o seksualnosti

13.11.2023 u 10:19

Bionic
Reading

U vrijeme javnih rasprava po pitanjima rodnog identiteta, seksualne orijentacije, upotrebe zamjenica i drugih sličnih tema, Cherry Pop Festival želi obogatiti diskusiju o tim brojnim osjetljivim pitanjima.

U četvrtak, 16. studenog počinje drugo izdanje Cherry Pop Festivala koji iz konteksta umjetnosti otvara dijalog o fenomenu ljudske seksualnosti u svim njezinim aspektima, a trajati će do subote, 18. studenog na lokacijama Dokukina KIC i Pogona u Zagrebu. Ovogodišnje izdanje festivala će kroz razne zabavne, edukativne i diskurzivne sadržaje istražiti odnos između seksualnosti i rada, bilo da se radi o svijetu seksualnih radnica/ka ili radu na vlastitom seksualnom zdravlju.

Koliko puta vas je bio strah nekome pokazati svoje osjećaje? Jeste li ikada osjećali da će vas partnerova požuda progutati žive? Možda ste negdje zagubili svoju seksualnu igračku? - samo su neka od pitanja i tema koje će propitivati filmski dio festivala koji će u sklopu natjecateljskog programa prikazati ukupno 33 kratkometražna filma (Glavna konkurencija i Studentska konkurencija).

Glavnu nagradu festivala 'Sweet Cherry' dodijelit će žiri u sastavu Nikki Bohm, Viktor Zahtila i Nikica Zdunić dok će 'Sour Cherry' za najbolji studentski film dodijeliti Sara Grgurić, David Gašo i Rea Bušić.

Popratni filmski program Cherry Pick donosi 3 dokumentarna naslova - pobjednika Encounters sekcije 72. Berlinalea 'Mutzenbacher' film je austrijske redateljice Ruth Beckermann, 'Slava kurvi' austrijskog dokumentarista Michaela Glawoggera i dokumentarni film Dane Budisavljević 'Sve 5!' koji donosi intimnu priču o Lidiji Šunjergi, Hrvatici koja je s 19 godina otišla u Amsterdam gdje je radila kao prostitutka, ali i o njezinom nimalo lakom povratku u domovinu 15 godina kasnije gdje se suočava s brojnim teškoćama i predrasudama.

Drugi dio festivala predstavlja Cherry Pop Pan-Erotikum - jedinstveni interdisciplinarni program koji seksualnosti pristupa iz obrazovne i umjetničke perspektive.

Kao najava festivala u 18 sati u srijedu, 15. studenog na križanju Massarykove i Preradovićeve ulice održati će se plesni performans 'Gdje seks prestaje, a posao počinje?' Ulazi u nijanse unutarnjeg svijeta emocija i iskustava kroz koje u svakodnevnom životu prolazi seksualna radnica. Performans će se održati u javnom prostoru potičući na taj način građane/ke na promišljanje zašto (kao društvo) stigmatiziramo ljude koji se bore za svoje temeljno pravo - pravo na izbor zanimanja. Performans prati istoimena video instalacija i izložba postavljena u prostoru Galerije KIC tijekom dana održavanja festivala, a ovaj segment se realizira u suradnji s udrugom Kruzej.

U subotu, 18. studenog s početkom u 15 sati u Pogonu će se održati besplatna 'Radionica intimnosti: mašta, želja, granice' - edukativni interaktivni program osmišljen s ciljem produbljivanja razumijevanja intimnosti te ostvarivanja snažnije povezanosti sa samim sobom, kao i s partnerom ili partnericom (moguć individualni dolazak, kao i dolazak u paru). Radionica će se održati pod vodstvom stručnjaka/inja iz Centra za psihoterapiju i savjetovanje koji/e osim stručnosti, također pružaju i siguran prostor za otvoren razgovor o seksualnosti.

Ovogodišnje izdanje donosi i tribinu na temu Regulacija seksualnog rada u Hrvatskoj koja će se održati u subotu, 18. studenog s početkom u 18 sati, a koja će okupiti sudionice iz različitih područja kako bi razgovarali o uvjetima i razlozima deregulacije seksualnog rada u Hrvatskoj. U raspravi će sudjelovati Marija Antić (Institut Ivo Pilar), Mina (aktivistica za prava seksualnih radnika/ca, članica SWAN-a) i Dana Budisavljević (redateljica, producentica), a moderirat će je Jerko Stjepanović.

Na neka pitanja o seksualnosti nam možda nije jednostavno odgovoriti, no za sva ostala ovdje je Erotski kviz Marija Kovača u klubu Ro & Do koji će se održati u petak, 17. studenog s početkom u 19 sati. Što je potrebno? Grupa od maksimalno četvero i minimalno tri igrača, znanje, smisao za humor, ljubav za igrom i 2 eura po igraču (mjesta su ograničena). Prijaviti se možete ispunjavanjem online obrasca.

Ulaz na sve sadržaje je besplatan, s izuzetkom Erotskog kviza Marija Kovača. Svi filmovi bit će popraćeni isključivo engleskim podnaslovima dok će se ostatak programa odvijati na hrvatskom jeziku. Festival organizira Akademski filmski klub, a program se realizira u partnerstvu s Dokukinom KIC i Kulturno informativnim centrom te uz podršku HAVC-a i Grada Zagreba.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'