Audiopričaonica

Otvorenje Slušateke Male scene i proslava Međunarodnog dana kazališta za djecu i mlade

16.03.2021 u 21:37

Bionic
Reading

Kazalište Mala scena pokreće novi projekt 'Slušateka Male scene', audiopričaonicu poznatih bajki i priča, ali i novih, originalnih priča poznatih hrvatskih autorica i autora

Kako se ističe u najavi, ideja je nastala kao prirodan nastavak projekta 'Mala scena online', koji je u godinu dana od kad je pokrenut kroz preko 150 ispričanih priča i više od pola milijuna pregleda dokazao da publiku osobito zanima pričanje i slušanje priča. Mnogobrojne poruke podrške, zahvale, dječji crteži i snimke, ohrabrili su nas na nastavak čitanja priča kojim želimo potaknuti djecu na maštanje, slušanje i čitanje', poručuju iz Male scene.

'Slušateka Male scene' zamišljena je kao platforma koja će pojednostavniti slušanje priča, skratiti proces traženja priča i materijala, a također se i potpuno fokusirati na auditivno iskustvo čime se djeci pruža mogućnost uživanja u kvalitetnim, zabavnim i poticajnim aktivnostima bez ekrana.

Osim poznatih bajki i priča, u Slušateku će se svaki tjedan dodavati i dvije nove, originalne priče poznatih hrvatskih autorica i autora. Tijekom ožujka nove priče dodavat će se svakodnevno, s idejom da se baza priča širi svakog tjedna novim, originalnim pričama. Ovaj mjesec za Slušateku piše Jelena Pervan, autorica hit-priča o Mrljeku i Prljeku i osnivačica 'Kuće od priča'. Slušateka funkcionira na načelu pretplate, a moguće je odabrati više razina pretplate, svaka od kojih donosi i posebne pogodnosti. Projekt je sufinanciralo Ministarstvo kulture i medija RH.

Potaknuti pozitivnim kritikama svoje nove predstave 'Sunce djever i Neva Nevičica', tijekom koje istaknuti pijanist i skladatelj Matej Meštrović uživo daje glazbenu podlogu priči, najavljuju još jedan novi projekt, posebnu seriju s pričama Ivane Brlić-Mažuranić. Kako napominju, glazba uvelike utječe da razvoj mašte, kognitivnih sposobnosti i na sâm doživljaj priče, a poznate priče naše slavne književnice ispričane uz originalnu glazbu Mateja Meštrovića zasigurno će podignuti iskustvo slušanja na višu razinu.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana kazališta za djecu i mlade 20. ožujka, Međunarodnog dana lutkarstva, koji se obilježava 21. ožujka, i Svjetskog dana kazališta 27. ožujka, Mala scena najavljuje dvije predstave: 'Sunce djever i Neva Nevičica' u izvedbi Buge Marije Šimić 19. ožujka, te 20. ožujka predstavu za bebe 'Priča o kotaču'. Zbog ograničenog broja mjesta u dvorani obje predstave moći će se gledati i online putem streaminga.