ne planira se vratiti

Vitomira Lončar o trenutnoj situaciji u Kini: 'Maske i skeniranje koda obvezni su pri ulasku u autobus i podzemnu željeznicu, a mjeri se i tjelesna temperatura'

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Nakon višemjesečnog boravka u Hrvatskoj znanstvenica, glumica i suosnivačica kazališta Mala scena i njezin suprug Ivica Šimić krajem kolovoza dočekali su povratak u Xian gdje žive posljednje četiri godine. Kad su se ljetos vraćali u Kinu, testirani su čak sedam puta, a u izolaciji su proveli 28 dana. Vitomira Lončar ispričala je kakva je sada situacija s virusom u Kini

'U provinciji Shaanxi, u kojoj živimo već mjesecima, nema aktivnih slučajeva zaraze. Pojave se zaražene osobe koje slete iz inozemstva i koje isti čas izoliraju, ne dolaze u dodir sa stanovništvom. Javili su mi da su mediji u Hrvatskoj objavili vijest o 'katastrofi u Šangaju' i o tome da 'vlada želi zataškati da je u Šangaju ponovno došlo do širenja virusa'. Upravo je obrnuto. Čim su se početkom studenoga u Šangaju pojavili novi slučajevi, svi smo dobili upute što i kako', izjavila je Vitomira Lončar za Večernji list.

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Svakodnevno, kažu, primaju obavijesti i upozorenja jer je to jedna od metoda kojima se situacija drži pod kontrolom.

'Umjesto da se radi panika, šalju se upute koje ljudi prate i slušaju jer znaju da je za njihovo dobro. Ne treba biti previše pametan da se usporedi situacija u Europi ili Americi i ovdje i da ti ne pada na pamet raditi protivno uputama koje dobivaš. No nije u pitanju samo Kina. Mnoge zemlje u okruženju, koje su u prvom valu bile 'slučajevi', sada žive normalno', tvrdi.

  • +3

Vitomira Lončar

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Virusa u njezinom gradu nema, a nema ni frustracija. 'Nitko nije ni umoran ni iscrpljen jer mjere nikome ne predstavljaju problem; maske i skeniranje koda obvezni su pri ulasku u autobus i podzemnu željeznicu, kod se skenira i na ulasku u velike šoping-centre te u kampus, pri čemu se mjeri i tjelesna temperatura. I to je to', pojašnjava. Bez 'skeniranja koda' ondje se, rekla je, ne može preživjeti još od 2011.

tportal

Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX

'Umjesto gotovine i kartica svi imamo samo mobitele, a sve se kupuje skeniranjem koda, od odjeće, hrane, karte za autobus ili podzemne. Život je ovdje u drugoj dimenziji. Razmišljam naglas - kada 'peglate' svoju kreditnu karticu u dućanu u Hrvatskoj, također ste 'ostavili trag' i zna se gdje ste bili. Kada se ulogirate na bilo koju društvenu mrežu, zna se kada ste i gdje bili. U današnje vrijeme anonimnost ne postoji. Tko misli da smo mi ovdje u 1984., a da su oni 'tamo' u svijetu bez kontrole, njegov problem. Moj, zasigurno nije', ističe Vitomira.

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Život funkcionira online, ne može se, kazala je, preživjeti bez interneta jer je sve na kod. 'Nemaju Facebook, Instagram, WhatsApp YouTube ili Viber, ali imaju svoje aplikacije: WheChat, WeiBo, QQ, MoMo, Tik Tok, YouKu... Sve isto, samo malo veće i u malo većim količinama, haha. Kini ne treba 'zamjena', imaju sve svoje. Recimo, tu je počeo Uber, ali kupili su ga i sad imaju svoj Didi. O aplikaciji za kupnju TaoBao da ne govorim. Sve to je za nas u Hrvatskoj nedostižan san. Kao i sistem online dostave', smatra.

Većinu slobodnog vremena bavi se kineskim, a povratak nije na vidiku. 'Dok smo živi i zdravi, dok nam je ovdje lijepo i veselimo se svakom novom danu, ne razmišljamo o povratku. Doći će i to jednoga dana, naravno. Kada? U Božje ruke!', poručila je. Otkrila je i da je život u Kini neusporedivo jeftiniji nego kod nas.

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!