16. kolovoza

Otvorenje 49. seminara Zagrebačke slavističke škole

  • Autor: D.A.M.
  • Zadnja izmjena 10.08.2021 15:17
  • Objavljeno 10.08.2021 u 15:18
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

U ponedjeljak 16. kolovoza 2021. u Dubrovniku počinje sedmodnevni 49. hrvatski seminar za strane slaviste Zagrebačke slavističke škole. U radu Seminara sudjelovat će 18 inozemnih studenata kroatistike i 18 inozemnih sveučilišnih nastavnika kojima su hrvatski jezik i književnost primaran znanstveni interes

Polaznici Seminara pristižu iz trinaest zemalja: Italije, Mađarske, Njemačke, Poljske, Češke, Slovačke, Slovenije, Rusije, Ukrajine, Belgije, Danske, Švedske i Austrije, stoji u priopćenju.

U nastavnome dijelu programa polaznici će u šest različitih lektorata i proseminara usavršavati svoje znanje hrvatskoga jezika, obrađivati lingvističke, književne, stilističke i komparatističke teme te pojedina područja hrvatske povijesti. Osim toga slušat će ciklus znanstvenih predavanja koncentriran oko središnje teme Seminara, 'Binarnosti i suprotnosti u hrvatskome jeziku, književnosti i kulturi'. Predavači na Seminaru bit će ugledni sveučilišni profesori i kulturni djelatnici: Lahorka Plejić Poje, Mateo Žagar, Bernardina Petrović, Tomislav Brlek, Evelina Rudan, Iva Nazalević Čučević, Mislava Bertoša, Tvrtko Vuković, Marina Protrka Štimec, Anđela Frančić, Tvrtko Jakovina i Maciej Czerwiński.

Raznovrstan kulturni blok zbivanja ispunjavat će popodnevni i večernji dio seminarskoga programa. Za polaznike su organizirana stručna razgledavanja dubrovačkih znamenitosti te stručni izleti na otoke Lokrum i Šipan. Bit će prikazan višestruko nagrađivan hrvatski film Dnevnik Diane Budisavljević redateljice Dane Budisavljević koja će biti gošća filmske večeri. Osim nje na Seminaru će gostovati velike hrvatske književne zvijezde Olja Savičević Ivančević, Evelina Rudan i Monika Herceg. Polaznici će pogledati i dvije kazališne predstave: Jugo redatelja Davora Mojaša u Teatru 'Lero' i Tramvaj zvan žudnja redatelja Paola Tišljarića u Kazalištu Marina Držića.

Tijek 49. seminara moći će se pratiti na internetskoj stranici Škole (www.hrvatskiplus.org) u rubrici 'Seminarski dnevnik'.

Zagrebačka slavistička škola djeluje u okviru Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ovogodišnji su seminar organizirale Tatjana Pišković, voditeljica Škole, Lana Molvarec, zamjenica voditeljice, Iva Nazalević Čučević, programska tajnica i Maša Kolanović, voditeljica književnoznanstvenog bloka.

Organizaciju 49. seminara financijski su poduprli Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo kulture i medija te Dubrovačko-neretvanska županija. Knjige su za 49. seminar donirali Croaticum, FF press, Matica hrvatska i Fraktura, a filmsku je građu osigurao Hulahop.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!