KLASIČNA GLAZBA

Otvorene 41. Osorske glazbene večeri

18.07.2016 u 09:26

Bionic
Reading

Osorske glazbene večeri otvorene su u nedjelju navečer u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u ovom creskom mjestu nastupom Cantus ansambla i Zagrebačkih solista pod ravnanjem Berislava Šipuša

Otvarajući festival, ministar kulture Zlatko Hasanbegović istaknuo je da i ovogodišnje izdanje festivala svjedoči o snazi izvorne ideje osnivača Daniela Marušića, glazbene umjetnosti kao harmoničnog odnosa nacionalne glazbe i glazbe svijeta. Ministarstvo kulture pozdravlja ovakva nastojanja i duboku posvećenost vrijednostima hrvatske kulture i njezinim umjetnicima, kazao je. Ministar Hasanbegović istaknuo je i vrijednost otvaranja festivala novim umjetničkim naraštajima. Okupljene je pozdravio i malološinjski gradonačelnik Gari Cappelli.

Na programu je bila orkestralna suita iz baleta 'Pulcinella' Igora Stravinskog te dva djela hrvatskih autora, praizvedba skladbe Srđana Dedića 'Self-Fulfilling Prophecies (Samoispunjavajuća proročanstva)' i 'Pjesme moje majke' Josipa Štolcera Slavenskog, kojem je posvećen ovogodišnji festival, u povodu 120. godišnjice njegova rođenja.

U izvedbi 'Pjesama moje majke' Zagrebačkim solistima i ansamblu Cantus se pridružio bariton Leon Košavić. Prvog dana festivala predstavljena je i zvučna instalacija multimedijalnog umjetnika Bojana Gagića 'Metanoia', u kojoj se pomoću zvučnika u bunaru na glavnom osorskom trgu može slušati glasanje dupina iz cresko-lošinjskog akvatorija.

Osorske glazbene večeri usmjerene su na izvedbe djela hrvatskih skladatelja, pa se redovito prvi put izvode skladbe koje festival i naručuje od skladatelja.

Drugu godinu zaredom održava se i 'festival unutar festivala', nazvan Monika Leskovar & Friends. U tri koncerta 26., 28. i 30. srpnja istaknuta hrvatska violončelistica nastupat će s violinistima Giovannom Guzzom i Susannom Yoko Henkel, violistima Aleksandrom Miloševim i Danushom Waskiewicz, violončelistom Giovannijem Sollimom i pijanistom Giuseppeom Andalorom.

Izvodit će skladbe Haydna, Čajkovskog, ali i Štolcera Slavenskog i hrvatskog renesansnog skladatelja Andrije Motovunjanina te djelo skladano za ovu prigodu, Klavirski trio Davorina Kempfa.

U sklopu 41. osorskih glazbenih večeri nastupit će i zbor Hrvatske radiotelevizije uz pratnju instrumentalnog ansambla i pod ravnanjem Tomislava Fačinija koji će u nedjelju, 24. srpnja izvesti program skladbi Vinka Jelića, glazbenika rođenog u Rijeci, koji je veći dio života proveo u drugim dijelovima Europe. Drži ga se jednim od važnijim imena hrvatske barokne glazbe.

U četvrtak, 21. srpnja gostovat će gitarist Edin Karamazov, 2. kolovoza koncert će održati četiri vrhunska gitarista Zoran Dukić, Petrit Ceku, Maroje Brčić i Tvrtko Sarić, a 7. kolovoza gitarist Krešimir Bedek i violinist Martin Draušnik izvodit će djela Paganinija, Bartoka, Miletića, Piazzolle i de Sarasatea.

Koncerte će održati i mladi glazbenici nagrađivani na glazbenim natjecanjima u Hrvatskoj tijekom protekle godine i to pijanist Aljoša Jurinić, udaraljkaš Filip Merčep i Trio 1887, koji čine violinistica Sho Akamatsu, violončelist Branimir Pustički i pijanistica Petra Gilming.

Na programu su još i koncerti ugledne korejske violinistice Soyoung Yoon (19. srpnja), ansambl I solisti di Pavia s dirigentom i osnvačem Enricom Dindom (16. kolovoza), domaći hornist Radovan Vlatković te gudački kvartet Henschel iz Münchena, čiji će nastup zaključiti festival 21. kolovoza.