kulturni vodič

'Odučavanje', indie gozba, strip fešta, trap festival i kino na otvorenom

15.04.2024 u 15:50

Bionic
Reading

Kao i svakog ponedjeljka, donosimo vam kratak pregled gustog i dinamičnog tjedna kad je riječ o kulturnim zbivanjima u Zagrebu

Ponovno smo probrali e-mail pretince i sastavili kulturni vodič. Ovog tjedna nudimo 'odučavanje', indie koncert, festival stripa, festival trapa i kino na otvorenom. Ovotjedni vodič počinje na izbornu srijedu, a završava u nedjelju navečer.

Srijeda, Pogon Jedinstvo

Za početak, nudimo vam malo high concept kulture - trebali biste imati dovoljno koncentracije, ipak je neradni dan. Naime u organizaciji Kurziva, udruge koja stoji iza portala Kulturpunkt.hr, i Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela (SPID) održat će se treće izdanje programa Kritička dramaturgija. Otvorenje će se održati u srijedu, a čitav program potrajat će do 3. svibnja. Tema ovogodišnjeg izdanja je 'odučavanje' (unlearning), što u praksi znači da će sudionici istraživati fenomene neuspjeha, anomalije i greške - sve kroz neortodoksne metode prijenosa znanja. Primjerice, umjetnica Ana Kuzmanić će vas od 18 sati provesti svojim životnim i obrazovnim putevima pogledom kroz prizmu disleksije prepoznate tek u odrasloj dobi (i osvrnuti se na birokratsko-tekstualni pritisak obrazovnog i umjetničkog sustava).

Također, od 20 sati istraživačko-eksperimentalni tim (Ana Bedenko, Dunja Plazonja, Adrijana Gvozdenović i Maximilian Lehner), na čelu s kustosicom, urednicom i producenticom Barbarom Gregov, kroz opušteni slumber format i pizza party prezentirat će svoje metode istraživanja 'običnog' u svijetu koji zahtijeva 'izvanredno'.

Četvrtak, Močvara

Izlizana sintagma o najbolje čuvanoj tajni ove ili one scene često se koristi za izvođače koji ne dobivaju dovoljno podrške publike, a po mišljenju kritike to zaslužuju. Upravo se tom frazom poigrao PR Močvare u najavnom tekstu napisanim za potrebe koncerta grupe Sleepyheads, sastava koji čine Vedran Šuvak, Daniel Brdar, Domagoj Bajtal i Dragomir Obrenčević. Šuvak pjeva na engleskom jeziku, a iza njih su dva albuma, 'The Swirling Thoughts Of...' i 'We're OK', i miljenici su kritike. Ovaj indie kvartet nažalost svira izuzetno rijetko, kako u Zagrebu, tako i šire, stoga bi bio grijeh propustiti njihov nastup u sklopu programa Začarana Močvara, pogotovo ako volite gitarski zvuk devedesetih, nultih i desetih.

Izvor: Društvene mreže

Sleepyheads će imati podršku u Slovencima Regen i Talijanima Alaska Blue, što ovu večer čini mini festivalom indie glazbe. Vrata se otvaraju u 19.30, a svirka počinje u 20.30. Upad u pretprodaji košta sedam eura dok će na ulazu cijena biti 10 eura.

Petak, Studentski centar

U petak se u Studentskom centru otvara trodnevna fešta stripa, odnosno najveći regionalni festival posvećen devetoj umjetnosti - 27. CRŠ, odnosno Crtani romani šou. Gosti ovogodišnjeg festivala su Joevito Nuccio, Claudio Castellini, Walter Venturi, Marcello Mangiantini, Dalibor Talajić, Milko Peko, Vladimir Davidenko, John Lees, Krešimir Biuk, Aleksandar Zograf i Gaël Henry. Prije dvadeset godina, na istom mjestu i na istom, ali mnogo mlađem festivalu, gost je bio velikan talijanske devete umjetnosti, likovni tvorac Zagora i cijele legende oko njega, maestro Gallieno Ferri. Povodom te godišnjice, ovogodišnji gosti i Zagorovi crtači Joevito Nuccio, Marcello Mangiantini i Walter Venturi nacrtali su hommage Ferriju i njegovom gostovanju u Zagrebu 2004. godine.

Hommage Gallienu Ferriju Izvor: Društvene mreže / Autor: CRŠ

Posjetitelje u tri dana festivala očekuje raznovrstan program ispunjen predavanjima i druženjem sa strip autorima, promocijama novih izdanja, izložbama i strip kvizom. Svi sadržaji su besplatni. Više o gostima i programu pronađite ovdje.

Subota, Dom sportova

Drito, središnji događaj domaće trap scene, preskočio je stepenicu zvanu Boćarski dom. Ovogodišnje će se dvodnevno izdanje tako održati u Domu sportova, a on bi, sudeći po prodaji ulaznica, trebao biti tijesan. Koncept yema, organizacije koja stoji iz Drita, je jednostavan - dovesti svakoga tko je netko na sceni i dati mu tridesetak minuta za nastup. Teško je pobrojati tko će sve izvesti svoje hitove, ali možemo izdvojiti mlade nade poput Baksa i Pekija, srednju generaciju poput Kukusa i z++, kao i legende poput Ede Maajke i Vojka V. Kako je to izgledalo prošle godine, provjerite u galeriji ispod.

  • +36
Drito iz Boćarskog, prvi dan Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marko Lopac

Prva je večer na rasporedu u petak, a program za oba dana počinje u 18.30 te traje do sitnih sati. Što se tiče ulaznica, sve što je bilo u prodaji online odavno je rasprodano - preostale su još samo dnevne ulaznice u fizičkom formatu. One se mogu nabaviti po cijeni od 18 eura u Drito baru, Dirty Old Shopu i Rockmarku.

Nedjelja, Tržnica Borongaj

Novo izdanje Drive In Kina održat će se 20. i 21. te 27. i 28. travnja na novoj, većoj lokaciji - parkiralištu Tržnice Borongaj. Ulaz je besplatan za sve posjetitelje, a moguće je doći već od 18 sati automobilom i smjestiti se u ugodnu lounge zonu te se prije početka projekcije u 21 sat opustiti uz zabavan sadržaj s početkom u 20 sati. Prvi vikend otvara se filmom za najmlađe, 'Potragom za Nemom', a u duhu klasika nastavlja se i dan poslije filmom 'Vrag nosi Pradu'. Drugi vikend počinje bezvremenskim hrvatskim filmom 'Svećenikova djeca', a ovogodišnje izdanje zatvara se 'Klubom boraca'. Uz samu projekciju, priprema se popratni program: kviz općeg znanja, nastupi stand-up komičara, radionice za djecu i ponuda hrane iz food trucka.

Drive In Kino Zagreb Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marko Juric