ZAGREB-SALON

Otvorena međunarodna izložba fotografije

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 29.11.2008 08:07
  • Objavljeno 18.11.2008 u 00:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U Galeriji Kristofor Stanković u Starogradskoj vijećnici otvoren je 32. Zagreb-salon najznačajnija fotografska amaterska međunarodna manifestacija u Hrvatskoj

U Galeriji Kristofor Stanković u Starogradskoj vijećnici otvoren je 32. Zagreb-salon najznačajnija fotografska amaterska međunarodna manifestacija u Hrvatskoj.

Na izložbi je predstavljeno 150 fotografija, a na natječaj se odazvalo 672 autora iz 47 zemalja s više od 2.500 fotografija.

Prema ocjeni Međunarodne prosudbene komisije, najvažniju nagradu Salona - Trofej grada Zagreba dobila je hrvatska fotografkinja Ivana Milić za fotografiju "Ja nisam ja". Grand prix Fotokluba Zagreb dobio je Herman Čater iz Slovenije koji je izložio tri fotografije. Dodijeljene su i nagrade i pohvale Međunarodne federacije fotografske umjetnosti i Hrvatskog foto-saveza koji su i pokrovitelji te u svijetu ugledne manifestacije.

Nagrađeno je 25 autora iz 14 zemalja za 15 pojedinačnih fotografija i 10 kolekcija.

Najviše nagrada dodijeljeno je autorima iz Slovenije, 6, Hrvatske 5 te po dvije nagrade autorima iz Indije, Srbije i Poljske. Likovni postav zagrebačke izložbe potpisuje Zdenko Kuzmić a organizatori ističu kako je postav iznimno pregledan i logičan čime je podignuta kakvoća samih izložaka i likovnost izložbe.

Ovogodišnji salon je sigurno manifestacija svjetskog ugleda ne samo po fotografijama nego i po članovima procjenjivačkog suda, istaknuo je predsjednik Foto-kluba Zagreb Vinko Šebrek.

Podsjetio je da je Međunarodna izložba fotografija sačuvala dignitet Foto-kluba Zagreb, Grada Zagreba i Hrvatske i kontinuitet svoga održavanja.

Šebrek je istaknuo da se ovom izložbom nastavlja slavna tradicija Kluba amatera fotografije koji je utemeljen 1892. pod okriljem Društva za umjetnost i obrt, čime je Zagreb istodobno uz Beč i London postao europsko fotografsko središte.

Zagreb-salon je već punih 98 godina, od 1910. ,svjetski poznat izložbeni prostor na kojemu su izlagali najpoznatiji svjetski fotografski majstori. Od 1951. održava se bijenalno, a od 1962. nosi sadašnje ime - Zagreb-salon.

Uz već spomenutu zagrebačku izložbu sa 150 fotografija po 50 fotografija izloženo je na izložbama u Karlovcu, Varaždinu, Splitu i Šibeniku. Foto-klub na ovaj način nastavlja sjajnu tradiciju koju je započeo s 14. Zagreb-salonom 1968. otkad priređuje međunarodne izložbe fotografija i u drugim gradovima Hrvatske kao sastavni dio Salona, podsjetio je predsjednik Foto-kluba Zagreb Vinko Šebrek.

32. Zagreb-salon u Galeriji Kristofor Stanković bit će otvoren do 26. studenoga.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi