etnografski muzej

Otvorena izložba o povijesti i obnovi Muzeja Mimara

20.12.2023 u 10:22

Bionic
Reading

Izložba o povijesti i obnovi muzeja Mimara, koji je zatvoren od zagrebačkoga potresa 2020. te se obnavlja u suradnji s Gradskim zavodom za zaštitu spomenika kulture i prirode i Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture i medija, otvorena je u utorak Etnografskome muzeju

"Ovom izložbom htjela sam pokazati sve što je bilo potrebno napraviti da bi obnova ovog zaštićenog zdanja bila uspješna, kvalitetna, i da se ispoštuju svi zahtjevi struke. Surađivali smo sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture i prirode, Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture i medija. Napravljena su i brojna istraživanja, što je na kraju urodilo projektom po kojemu se sve sada realizira", rekla je Hini ravnateljica muzeja Lada Ratković Bukovčan.

Izložba prikazuje presjek djelovanja Muzeja Mimara od otvaranja 17. srpnja 1987. do danas, životopis Ante Topića Mimare, fundus, oštećenja zgrade, konzervatorsko-istražne radove, smjernice konzervatorskog elaborata te planove za budućnost.

Zgrada Muzeja Mimara, koja je zaštićeno kulturno dobro, u potresu je pretrpio velika oštećenja te je od 22. ožujka 2020. zatvoren za javnost. Stradalo je krovište zgrade s posebice teškim oštećenjima velike, reprezentativne dvorane na drugome katu. Oštećena su i neka izložena djela koja su u međuvremenu restaurirana, poručuje ravnateljica u priopćenju.

"Završena je hitna konstrukcijska obnova, a imamo i projekt cjelovite obnove. Istinski vjerujem da možemo za godinu i pol dana, ukoliko ne dođe do nepredviđenih okolnosti, u proljeće 2025. otvoriti muzej", kazala je ravnateljica.

Dodala je da će iduća izložba, u povodu otvorenja muzeja za godinu dana biti izložba djela konzervatora Marka Buljana.

Među ostalim stručnjacima koji surađuju u projektu obnove su znanstvenice Instituta za povijest umjetnosti Katarina Horvat-Levaj, Ivana Haničar Buljan, Irena Kraševac, Ana Šverko i Katarina Horvat-Levaj te recenzenti Joško Belamarić i Ivana Mance.

Obnova se financira iz sredstava Fonda solidarnosti Europske unije, a sada će se financirati i iz Nacionalnoga plana oporavka i otpornosti.