ART/RAT/TRANZICIJA

[VIDEO/FOTO] Izložba u riječkom MMSU podsjeća na trenutke koji su obilježili zadnjih 30 godina

29.07.2020 u 23:43

Bionic
Reading

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci otvorena je izložba Art / Rat / Tranzicija koja pokriva ključne trenutke u zadnjih 30 godina

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci (MMSU) u srijedu je otvorena izložba Art / Rat / Tranzicija (1990. – 2000. – 2010 .– 2020. – 2021.).

  • +21
Otvorenje izložbe Art/Rat/Tranzicija (1990.-2000.-2020.-2021.) Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

MMSU je izložbu odlučio realizirati kao, kako se navodi, 'radikalan izložbeni projekt prezentacije ključnih momenata, segmenata, poetika, medijalizacije i inovativnih umjetničkih praksi koje su se prelamale i križale na novijoj i suvremenoj riječkoj umjetničkoj sceni u posljednjih tridesetak godina'. Na taj potez se MMSU odlučio zbog okolnosti pandemije koronavirusa i pomjena u realizaciji programa Rijeka 2020 -Europske prijestolnice kulture.

U razdoblju koje pokriva izložba, dogodili su se povijesni događaji poput osamostaljenja Hrvatske i Slovenije, raspad SFRJ, rat u Hrvatskoj i BiH. To razdoblje je na ovoj izložbi obilježeno referencijama na posljednji, 16. Biennale mladih jugoslavenskih umjetnika (1991.) i na rane 'ratne' izložbe (ratni plakati, 'DEJA VU – 1941 – 1991'). 

Autori koncepta, ravnatelj MMSU-a Slaven Tolj i kustos Branko Cerovac, odlučili su važan segment 'riječke suvremene scene' prezentirati putem uključivanja brojnih hrvatskih i inozemnih umjetnica i umjetnika u više faza i segmenata tijekom otvorenja i trajanja izložbe, sve do listopada 2020.  .

Izložba se bavi razdobljem od umjetničkih predviđanja na prijelazu iz 80-ih u 90-te godine, obilježenih burnim, nerijetko konfliktnim, kontroverznim, paradoksalnim ili pak alternativnim, supkulturnim, subverzivnim i provokativnim umjetničkim osobnostima i projektima, usmjerenima na kritiku, dekonstrukciju, retro-avangardno preispitivanje i radikalnu interpretaciju svih velikih naracija i ideologija, navode autori koncepta.