GALERIJA KLOVIĆEVI DVORI

Otvoren Treći hrvatski biennale ilustracije

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 02.06.2010 09:48
  • Objavljeno 02.06.2010 u 09:18
Manuela Vladić Maštruko, Koraljka Jurčec Kos, Alenka Sutler, Vesna Kusin

Manuela Vladić Maštruko, Koraljka Jurčec Kos, Alenka Sutler, Vesna Kusin

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Antonio Bronić

Treći hrvatski biennale ilustracije otvoren je večeras u Galeriji Klovićevi dvori i posjetiteljima ponudio odabrane radove 95 ilustratora, među kojima je i rad dobitnice ovogodišnjega Grand Prixa slovenske akademske slikarice Alenke Sotler

Ravnateljica Klovićevih dvora Vesna Kusin podsjetila je da je projekt biennalnog predstavljanja ilustracija osmislila i s puno entuzijazma, bez obzira na nedostatak novca, vodi kustosica Koraljka Jurčec Kos. Istaknula je da je osnovna ideja toga projekta revalorizacija ilustracije kao likovnoga medija, kao i odnosa prema ilustraciji.

Osim Grand Prixa koji je Alenka Sotler dobila za ilustraciju izvedenu u bijeloj i crnoj temperi iz knjige 'Prividi', na otvorenju su dodijeljene još tri nagrade.

Drugu nagradu dobio je akademski slikar iz Zagreba Stanislav Marjanović za akvarel objavljen u knjizi 'Enciklopedija čovjeka'.

Antonio Bronić

Antonio Bronić

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Antonio Bronić

Hrvatska ilustratorica Manuela Vladić Maštruko dobila je treću nagradu za ilustracija 'Snježna kraljica' ostvarenu u kombiniranoj tehnici, a objavljenu u knjizi bajki Hansa Christiana Andersena.

Četvrtu nagradu dobila je ruska umjetnica Elena Borisova za ilustraciju za rusku bajku 'Kurocha Ryaba' izvedenu u tehnici akvarela i računalno obrađenu.

Velika nagrada podrazumijeva novčani iznos od 15.000 kuna te samostalnu izložbu sljedeće godine u Klovićevim dvorima, druga nagrada iznosi deset tisuća kuna te jednakovrijedne treća i četvrta nagrada po pet tisuća kuna.

Koraljka Jurčec Kos rekla je da su na natječaj stigli radovi 206 ilustratora iz 16 zemalja - Hrvatske, Slovenije, Izraela, Velike Britanije, Austrije, Italije, Slovačke, Madžarske, Bosne i Hercegovine, Francuske, Srbije, Rusije, Bugarske, Irana, Litve i Turske. Radovi su bili grupirani u četiri skupine: dječja, knjižna, novinska i reklamna ilustracija.

Prosudbena komisija u sastavu Frano Dulibić, Ranka Javor, Vesna Kusin, Petar Prelog i Iva Sudec, odabrala je radove 95 ilustratora.

Govoreći o trećem Biennalu ilustracije Koraljka Jurčec Kos istaknula je da ga odlikuje nekoliko novina - novi su članovi prosudbene komisije, izostale su strane selekcije, a promijenjen je i zadani format ilustracija - sada je 290 puta 220 milimetara umjesto prvi put dozvoljenih 700 puta 500 milimetara. Novina je i edukacijski sadržaj - umjetnička instalacija 'Mala likovna radionica'.

Priređen je i hommage Mladenu Veži, kao, rečeno je, maleni doprinos poznavanju djela velikoga slikara i ilustratora.

Izložbu prati dvojezični katalog - na hrvatskome i engleskome jeziku, a bit će otvorena do 18. srpnja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi