NAJVEĆI U REGIJI

Otvoren 60. Sajam knjiga u Beogradu

26.10.2015 u 12:48

Bionic
Reading

U Beogradu je u nedjelju navečer otvoren jubilarni 60. Međunarodni sajam knjiga na kojem će se do kraja idućeg tjedna predstaviti više od 480 nakladnika iz regije i svijeta, među njima i Hrvatska

Sajam su otvorili redatelj Emir Kusturica u ime ovogodišnje zemlje partnera - Rusije, Natalija Naročnickaja, ravnateljica moskovske Naklade za povijesnu perspektivu koja je priredila seriju knjiga o povijesnim vezama Rusije i Srbije.

U povodu jubileja - šest desetljeća Sajma, objavljena je i trojezična monografija - na srpskom, engleskom i ruskom, u kojoj su istaknuti ključni povijesni događaji ove manifestacije.

Među hrvatskim nakladnicima koji sudjeluju na sajmu beogradski su mediji posebno istaknuli premijerni nastup Frakture naglašavajući da je ta kuća proglašena za najboljeg stranog nakladnika na ovogodišnjem sajmu knjiga u Londonu.

Kako je istaknuto, na štandu Frakture bit će, među ostalim, predstavljena nova knjiga Miljenka Jergovića - 'Sarajevo, plan grada', te reprezentativni dio njihova nakladničkog programa u kojem će posebno mjesto imati autori iz Hrvatske i regije Mirko Kovač, Miljenko Jergović, Slavenka Drakulić, Filip David, Slavoj Žižek, Daša Drndić, Igor Štiks, Srećko Horvat, Ivana Šojat, Semezdin Mehmedinović, Ivan Lovrenović, Aleš Debeljak, Tvrtko Jakovina, Ognjen Spahić, Josip Mlakić, Nebojša Lujanović, Ludwig Bauer i drugi.

Bit će zastupljena i u Srbiji neobjavljena prevedena publicistika i beletristika čiji su autori klasici i suvremeni klasici: Peter Nadas, Amos Oz, Peter Esterhazy, Sofi Oksanen, Etgar Keret, Cees Nooteboom, Ahmet Hamdi Tanpınar, César Aira, Patrick Modiano, Javier Cercas i drugi.

Beogradski sajam knjiga bit će otvoren do 1. studenoga, a organizatori očekuju da će ove godine nadmašiti prošlogodišnjih 164.606 posjetitelja.