'Sinovi, kćeri'

Roman Ivane Bodrožić finalist talijanske nagrade Premio Rapallo za 2023.

27.09.2023 u 11:13

Bionic
Reading

Roman Ivane Bodrožić 'Sinovi, kćeri' ušao je u finale talijanske književne nagrade Premio Rapallo BPER Banca 2023., koja se talijanskim autoricama dodjeljuje od 1985., a ove je godine prvi put uvedena međunarodna kategorija za autorice iz 27 zemalja EU-a, priopćila je Hermes naklada

Uz Ivanu Bodrožić - s kojom smo nedavno opsežno porazgovarali - u užem su izboru Catherine Dunne, Najat El Hatchmi, Annie Ernaux, Amelie Nothomb, Helga Schubert i Tatiana Tibuleac.

Talijansko izdanje romana pod naslovom "Figli, figlie", koje je objavio nakladnik Sellerio u prijevodu Estere Miočić, predstavljeno je početkom mjeseca na Književnom festivalu u Mantovi, a La Repubblica ga je uvrstila među deset knjiga tjedna, ističe se u priopćenju.

Američko izdanje pod naslovom "Sons, Daughters" priprema Seven Stories Press za siječanj 2024., u prijevodu Ellen Elias-Bursać.

Roman o obitelji, ljubavi, tijelu, ženskosti i slobodi

Roman "Sinovi, kćeri", objavljen 2021. godine, govori o obitelji, ljubavi, tijelu, ženskosti i slobodi ispripovijedanu iz tri perspektive: jedne kćeri, jednog sina i jedne majke. Na momente lirski, a s izraženom dramskom napetošću koja se najbolje uočava u odnosu između majke i kćeri, ovaj nam roman donosi i priču o drugosti, prvenstveno drugosti u tijelu. Ukazuje i na neraskidivu vezu između naših privatnih sloboda, ljudskog dostojanstva i društvenih okolnosti te posredstvom empatije kao najvažnijim rekvizitom, razbija okove i otključava naše živote, zapretene obiteljske odnose i zabranjene ljubavi, navodi nakladnik.

  • +8
Spisateljica Ivana Bodrožić Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

Ivana Bodrožić rođena je u Vukovaru 1982. godine. Diplomirala je filozofiju i kroatistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Za prvu zbirku poezije "Prvi korak u tamu" objavljenu 2005. godine nagrađena je Goranom za mlade pjesnike. Niz nagrada dobila je za roman "Hotel Zagorje", a roman "Rupa" proglašen je najboljim kriminalističkim romanom domaće književne produkcije po izboru čitatelja. Za roman "Sinovi, kćeri" dobila je Nagradu Meša Selimović za najbolji roman 2020. godine.