GLIPTOTEKA HAZU

Otvoren 46. zagrebački salon

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 15.05.2011 10:21
  • Objavljeno 15.05.2011 u 10:21
hazu izlozba gliptoteka

hazu izlozba gliptoteka

Izvor: Cropix / Autor: Admir Buljubašić / CROPIX

'Rukopisi novoga doba' naziv je izložbe i ujedno središnja tema ovogodišnjeg 46. zagrebačkog salona, posvećenog primijenjenoj umjetnosti i dizajnu, koji je otvoren danas u Gliptoteci HAZU-a

Zagrebački salon renomirana je nacionalna izložba recentnih likovnih ostvarenja - godišnja smotra suvremenog umjetničkog stvaralaštva posvećena naizmjence vizualnim umjetnostima, arhitekturi i urbanizmu, odnosno, primijenjenim umjetnostima i dizajnu. 46. salon organizira ULUPUH - Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, a otvoren je do 3. lipnja.

U dva prostora Gliptoteke izloženi su recentni radovi u primijenjenoj umjetnosti i dizajnu koje je četrdesetak autora ili grupa autora izradila u zadnje tri godine. Među ostalima, svoja djela izlažu Boris Ljubičić, Dragan Kružić, Ivan Doroghy, Danijel Serdarev, Iva Valentić Jasenka Bulj, Bachrach & Krištofić, Siniša Rebersi i dr.

Salon će se, osim u Gliptoteci HAZU-a, održati u izložbenom prostoru Hrvatske pošte s izložbom 'Pisma umjetnika' i u Galeriji ULUPUH s izložbom 'Žensko pismo'. U okviru Zagrebačkog salona bit će održano i šest predavanja.

Autorica koncepcije te selektorica i kustosica Ana Peraica napomenula je kako se tema 'rukopisnog' nametnula kroz čitav niz tekstova u posljednjoj dekadi. U rukopisu vidimo vlastitu prošlost, djetinjstvo, početničke trudove, no i kritike, kaže Peraica u katalogu Zagrebačkog salona.

Izložbu je otvorio ministar kulture Jasen Mesić istaknuvši da je Zagrebački salon likovna manifestacija koju ubrajamo u najznačajnije nacionalne događaje te vrste.
'Od kada je osnovan do danas, Salon predstavlja relevantnu odrednicu onoga što možemo vidjeti u likovnoj kulturi Hrvatske', istaknuo je ministar.

Ove godine pratimo primijenjenu umjetnost i dizajn, kazao je ocijenivši to značajnim i zbog toga što se naši dizajneri, primijenjeni umjetnici vraćaju iz svijeta s mnogim nagradama te tako na pravi način promoviraju taj vid umjetnosti.

U ime Grada Zagreba i zagrebačkog gradonačelnika nazočne je pozdravio Duško Ljuština, član Gradskog poglavarstva zadužen za obrazovanje, kulturu i šport.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi