RADOVI NA PRODAJU

Otvoren 30. salon mladih

14.06.2010 u 10:02

Bionic
Reading

Jubilarni 30. salon mladih otvoren je u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu, a na njemu će se do 3. srpnja predstaviti 49 mladih umjetnika

Ovogodišnji salon je prvi put prodajnog karaktera, što bi trebalo potaknuti dijalog o ključnim problemima tržišta umjetnina, te otvoriti pitanja tzv. crnog tržišta, autorskih prava i sudjelovanja na međunarodnom tržištu umjetnina.

U tom kontekstu ovogodišnji program Salona mladih bit će obogaćen izložbama u pet zagrebačkih galerija (Mala, Stančić, Marisall, Prostror, Likum+Nova Forma) s ciljem promicanja i oživljavanja tržišta umjetnina.

Osnovni program, u kojemu će dominirati figuralno slikarstvo, bit će obogaćen i nizom popratnih radionica, koncerata i panel diskusija na temu odnosa umjetnosti i tržišta.

U sklopu radionice 'Make a T-shirt' umjetnici će bojama za tekstil oslikavati majice, dok će se na 'Radionici beskonačnih vrijednosti' otiskivati grafike, potpisane kao autorska djela, i prodavati ih na licu mjesta.

Autorica programske koncepcije Martina Vrbanić najavila je kreativni eksperiment, inspiriran radom umjetnika Vasilija Kandinskog, koji je stvarao radove motivirane glazbom. Održat će se 2. srpnja kada će sudionici - umjetnici, slučajni prolaznici i članovi Udruge slijepih, s povezom preko očiju, samo slušajući zvukove i glazbu, oslikavati platna postavljena u parku ispred Doma HDLU-a.

Na otvorenju salon mladih dodijeljene su nagrade mladim umjetnicima za njihove radove - Ani Sladetić (prva nagrada) te Stipan Tadić i Marin Majić.

Salon završava 3. srpnja humanitarnom aukcijom grafika, a prikupljena sredstva bit će namijenjena osnivanju fonda za pomoć umjetnicima u potrebi.