šibenik

Otvoren 3. međunarodni festival suvremene književnosti ŠKURE

22.09.2023 u 12:06

Bionic
Reading

U Šibeniku je u četvrtak navečer otvoren 3. međunarodni festival suvremene književnosti Šibenske književne ure - ŠKURE koji traje do subote 23. rujna, kada će biti dodijeljena Nagrada Stjepan Gulin za najbolju zbirku poezije

„Šibenčani iz godine u godinu pokazuju da se ne boje kulture i da su ŠKURE festival koji ima svoju publiku. Bilo je mnogo izazova odraditi ovaj posao da bi omogućili da i u našem gradu imate priliku biti dio, sudjelovati i pratiti jedan zaista zanimljiv, bogat i sadržajan program“, rekla je prilikom otvaranja festivala, njegova direktorica i začetnica, Olja Runjić.

Prve festivalske večeri na Trgu pape Ivana Pavla II., poznatom kao Mala loža, šibenskoj su se publici predstavili književnici Glorija Lujanović, Srđan Sekulić, Nataša Govedić te Dora Šustić uz moderatorice Monju Jović, Đurđicu Čilić, Moniku Herceg i Vladimira Arsenića,

ŠKURE će do subote 23. rujna okupiti veći broj poznatih književnika i književnica iz Hrvatske i susjednih zemalja, među njima i Miljenka Jergovića, Roberta Perišića, Marka Tomaša, Marinu Vujčić, Božicu Jelušić, Damira Karakaša, Bobu Đuderiju.

Osim programa na Maloj loži pod nazivom „Poezija pod prozorom“, u Šibeniku će se za vrijeme održavanja ŠKURA održati i pjesnički programi „Poezija na skalinama“, „U fokusu“, „ŠKURE predstavljaju“ te radionički programi – radionica poezije pod vodstvom Monike Herceg te glumačka radionica „Glumacima vremena za … Dubravku Ugrešić“ koju vode Leon Lučev i Jelena Graovac Lučev. Svi programu su besplatni za sudionike, a u slučaju kiše održat će se u Kući umjetnosti Arsen i Spomen sobi Ive Brešana u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku.

ŠKURE traju do subote 23. rujna. kada će oko 23 sata na Maloj loži biti dodijeljena Nagrada Stjepan Gulin za najbolju zbirku poezije, objavljenu između 1. srpnja 2022. i 30. lipnja 2023. na štokavskom govornom području (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija).

Finalisti su Katarina Brajdić „Prečaci“, Goran Čolakhodžić „Dvorišna vrata zemlje“, Snežana Nikolić „O čemu šumovi prenose različite istine“, Marko Tomaš „Stihovi iz automata“ te Martina Vidaić „Grad: konstrukcija“ i Šaban Šarenkapić „Kuća jasina“.