traje do nedjelje

Otvoren 19. Tabor Film Festival

08.07.2021 u 23:44

Bionic
Reading

U dvorcu Velik Tabor u četvrtak je otvoren 19. Tabor Film Festival na kojem će do nedjelje biti prikazano 26 kratkometražnih filmova u međunarodnoj i 19 u domaćoj konkurenciji za nagrade 'Veronikina lubanja'

Naslovi u međunarodnoj konkurenciji, koji se uglavnom po prvi puta prikazuju u Hrvatskoj, različitih su žanrovskih predznaka, a obuhvaćaju filmsku produkciju iz dvadesetak zemalja. Među njima, publika u Velikom Taboru vidjet će pobjednika najznačajnijeg svjetskog festivala kratkog filma u Clermont Ferrandu, slovenski film 'Sestre', kao i tri filma nagrađena na ovogodišnjem filmskom festivalu u Oberhausenu, '8’28' kineskog redatelja Su Zhonga, 'More Woman, More Cry' švedske redateljice Anne Haugsgjerd te britanski film 'Divided by Law' autorica Katie Davies i Emme Agusita.

Direktor festivala Marin Leo Janković, kazao je da je covid više utjecao na dugometražnu filmsku produkciju.

'Na neki način otežao je snimanja i distribuciju filmova u kina, ali kratkometražni filmovi i autori su se snašli i prilagodili i možda zapravo kreativno izrazili u lockdownu', rekao je Janković.

Umjetnički direktor Tabor Film Festivala Ivan Ramljak predstavio je domaću konkurenciju.

'Ove godine imamo nešto manje igranih filmova, zbog korone izgleda da je produkcija malo bila u padu, ali zato imamo više eksperimentalnih, animiranih i dokumentarnih, tako da mislim da se nije osjetio pad', kazao je Ramljak.

Žiri međunarodne konkurencije čine Jelena Maksimović, Josip Lukić i Olaf Möller, a domaće Asja Krsmanović, Matevž Jerman i Natko Stipaničev. Autori najboljih filmova u obje konkurencije dobit će trofej 'Veronikina lubanja', a publika nagradu 'Vox Veronicae' dodjeljuje za najbolji film iz programa 'Noć žive publike', koji donosi 18 uradaka.

U programu 'Zagorski specijal' bit će predstavljen dokumentarni film 'Izidor Popijač Žiga Bednjanski' o osebujnom samoukom zagorskom umjetniku.

Izvršna direktorica Sabrina Herak Smoković, koja je s Marinom Leom Jankovićem od ove godine preuzela vođenje festivala, za iduću godinu najavila je novitete dok je ovogodišnji koncept ostao nepromijenjen. Novost je tek u popratnom programu 'ADU shorts'.

'To su rani radovi studenata Akademije dramske umjetnosti koji nisu ušli u službenu selekciju Tabor Film Festivala, već će mladi studenti imati priliku pokazati svoje rane radove i vježbe koji su nastali tijekom godina na Akademiji', najavila je Herak Smoković.

Uz glavni i popratni filmski program na Tabor Film Festivalu pripremljen je i glazbeni koji u 19. izdanju festivala čine Aklea Neon, Jan Kinčl, Plazmatick, Eleven, Muzika za dobar đir, DJ Jogurt, DJ Anikulapo i Stefanic & hrwo E.