U ZNAKU ANIMACIJE

Otvoren 11. Festival dječje knjige Monte Librić

23.04.2018 u 15:07

Bionic
Reading

Šezdesetak hrvatskih nakladnika, koji su u Pulu stigli s najnovijim naslovima za djecu te gotovo tri tisuće knjiga, sudjeluje na 11. Festivalu dječje knjige Monte Librić koji je u ponedjeljak svečano otvoren u pulskoj Zajednici Talijana s glavnom temom "Animiraj me!"

Ovogodišnje izdanje festivala obilježava upravo splet riječi i slika u animiranoj formi, a knjiga će ovaj put biti nedjeljivi dio svijeta animacije koji će biti usmjeren na multimedijalne sadržaje koji se sve češće koriste kao dodatni poticaj djeci u čitanju i interpretaciji teksta. Tijekom sedam festivalskih dana na Monte Libriću će se odvijati bogat program u kojem će gostovati zanimljivi domaći i strani pisci, ilustratori i animatori, održat će se brojne radionice animacije, kazališne predstave i projekcije animiranih filmova domaćih i stranih autora.

"Pula zahvaljujući Sajmu knjige i Monte Libriću sve više postaje prijestolnica knjige, a sama činjenica što je ovaj Festival dječje knjige otvoren na Svjetski dan knjige, daje još veći značaj", poručila je u ime Ministarstva kulture Mihaela Majcen Marinić.

"Veseli me što razgovaramo o animaciji jer knjiga nije samo na papiru, možemo je prebaciti na film, razgovarati i družiti se s njom", poručila je Majcen Marinić.

Ustvrdivši kako je ovogodišnja tema uzbudljiva i zanimljiva djeci, direktorica festivala Slavica Ćurković ustvrdila je kako će se upravo u nizu programa približiti knjigu djeci, ali i predstaviti animatorsku scenu i ilustratore, koji se u Hrvatskoj najčešće bave animacijom.

"Programi, u kojima će biti prikazana najbolja ostvarenja ilustratora i animatora, izabrani su ne samo na bazi teme, nego i produkcije", istaknula je Ćurković dodavši kako su i brojne radionice vezane za animaciju, ali uvijek uz literarne predloške.

Monte Librić je zajedno s djecom pulskih škola i vrtića svečano otvorio pulski gradonačelnik Boris Miletić čestitavši organizatoru što iz godine u godinu u Pulu dovodi sve veći broj nakladnika koji predstavljaju svoja najnovija dječja izdanja.

  • +9
Svečano otvorenje 11. sajma dječje knjige Monte librić Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Okosnicu programskog dijela Festivala i ove godine čine susreti s autorima pa će tako u "Pikniku s autorom" najnovije naslove predstaviti poznati pisci i ilustratori Olja Savičević Ivančević, Svjetlan Junaković, Ivana Guljašević, Bruno Kuman, Roman Simić, Manuel Šumberac, Marijana Križanović, Vanda Čižmek, Silvija Šesto, Nada Zidar-Bogadi, Nives Madunić Barišić i Robert Frank.

Posebnu pažnju izazvat će gost programa "Autor iz daljine", koji ovoga puta dolazi iz Kanade, a radi se o nagrađivanom piscu knjiga za djecu i odrasle Davidu Homelu. U talijanskom dijelu programa pod nazivom "Più che una storia" gostovat će istaknuta talijanska spisateljica za djecu Susanna Mattiangeli te ilustrator i pisac Andrea Valente. 

U sklopu festivala održat će se i brojne radionice s temom animacije, među kojima su radionica 2D animacije Pričomacija Vibora Juhasa, Baka Librić stop motion Marka Zubaka, radionica GIF animacije Kreni! Stop! Davora Schunka, radionica analognog filma uz projekcije Film u rukama Dalije Dozet, a na talijanskom jeziku će Emanuele Bertossi održati radionicu animiranog čitanja "Era una volta" ("Bilo jednom"), Dragana Sapanjoš radionicu "Intercapedine di luce" ("Svjetlosni međuprostor"), a Massimiliano Maiucchi radionicu animacije pod nazivom "Favole, filastrocche e fantasticherie" ("Basne, brojalice i fantazije").