rijeka

Otvara se četvrti plesni festival Port of Dance

10.05.2023 u 16:50

Bionic
Reading

Dvjema izvedbama plesne predstave 'Figuring Age' mađarsko-njemačkog dvojca Boglárke Börcsök & Andreasa Bolma u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci u srijedu se otvara četvrti festival suvremenog plesa Port of Dance

Festival se održava do 15. svibnja u tom muzeju, Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i Dječjoj kući u Rijeci, a na programu su i predstave koje će se moći pratiti uz pomoć tehnologije virtualne stvarnost. Ovogodišnji Port of Dance donosi izbor recentnih predstava europske i domaće plesne scene: pet plesnih predstava, jedan plesni laboratorij, dva plesna videa te tri predstave u virtualnoj stvarnosti, od kojih je jedna namijenjena djeci i uključuje i interaktivnu plesnu radionicu.

Drugoga dana festivala, 11. svibnja U HKD-u na Sušaku na programu je velika koprodukcija "Gran Bolero" španjolskog koreografa Jesúsa Rubia Game, u izvedbi slovenskog EN-KNAP-a i Zagrebačkog plesnog ansambla.

Plesni laboratorij sa šest kratkih koreografija članova Baleta HNK Ivana pl. Zajca "Inside Out" na rasporedu je 12. svibnja na pozornici HKD-a, a 13. svibnja u Galeriji Kortil nastupaju Viktoria Bubalo i Anna Javoran s predstavom "Strahovi malih razlika". Iste večeri prikazat će se dva plesna videa Martine Nevistić Vukobrat "Deep Neon: In Between" i "Pulsar". Na programu festivala su i nastup Camilla Monga i Emanuele Maniscalco s kvartetom iz Italije "In the Moment" te nastup Matije Ferlina sa solom "Sad sam Matthäus".

  • +4
Port of dance Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Igor Crnković

Predstave u tehnologiji virtualne stvarnosti su "Body Monologue" grčke koreografkinje Anastasie Valsamaki i "Gli amanti" Talijana Adriana Bolognina  i Anghiari Dance Hub. Ove godine prvi put će se prirediti VR/radionički program za djecu, 13. i 14. svibnja u Dječjoj kući. Prikazat će se "Francis Footwork" Coiscéim Dance Theatre iz Irske, nakon koje slijedi interaktivna plesna radionica za djecu vezana tematski uz samu predstavu.

Organizator festivala je Hrvatski kulturni dom na Sušaku u suradnji s plesnom mrežom Aerowaves.