SA(N)JAM KNJIGE

Otok-Geto-Azil, tematsko polazište 21. sajma knjige u Istri

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 05.11.2015 16:16
  • Objavljeno 05.11.2015 u 16:09
Sa(n)jam knjige

Sa(n)jam knjige

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Marušić/PIXSELL

'Otok-Geto-Azil', tematsko je polazište ovogodišnjega 21. sajma knjige u Istri koji će se od 3. do 13. prosinca održati u Puli, a na kojemu će u više od stotinu programa sudjelovati 146 književnika, glazbenika, prevoditelja, izdavača, urednika, likovnih umjetnika i predavača, a pedeset autora na sajam dolazi s novim knjigama, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u Puli

Ustvrdivši kako je ova tema zasigurno najaktualnija koju je Sajam ikad imao, dirketorica Magdalena Vodopija kazala je kako će kroz mnogobrojne okrugle stolove, knjige suvremenih autora, izložbe, filmove i umjetničke instalacije, ovogodišnji Sa(n)jam knjige u Istri pokušati otvoriti širu raspravu o današnjem trenutku, ali i propitivati teme poput getoizacije slobodne misli, samogetoizacije intelektualaca, cenzure i autocenzure.

'Dijelom će program i ove godine imati posvetu svome gradu kroz Stripovsku ulicu i Art&Music festival, a u fokusu će biti i jedan osebujan grad - Beograd i njegova snažna umjetnička i kulturna scena', izvijestila je novinare Vodopija te dodala da će atmosferu suvremenog Beograda u Pulu prenijeti 'bardovi toga grada i mlađi beogradski autori među kojima su Slobodan Šijan, Goran Marković, Božo Koprivica, Slavoljub Stanković i drugi'.

Program 'Beograd čita', smatra direktorica Sajma, ujedno je i posveta filmskoj Puli jer su zlatnim Arenama do sada nagrađivani i Miki Manojlović, Goran Marković te Slobodan Šijan. U sklopu sajma održat će se četiri izložbe a pulska publika i ove godine iščekuje premijerna predstavljanja knjiga kojih je svake godine sve više.

'U Puli će svoje naslove premijerno predstaviti Borivoj Radaković, poznati publicist Ivica Ivanišević, scenarist Namik Kabil, Miljenko Jergović, Alem Ćurin, Marina Vujčić i Željko Krušelj', istaknula je direktorica Sajma.

Kroz mnogobrojne programe, nove poput Book F(or)ever ali i tradicionalne kao što su Suton uz knjigu, Razgovori iza zavjese, Bertijev program i Doručak s autorom, predstavit će se Zdravko Zima, Jurica Pavičić, Zoran Ferić, Boris Dežulović, Dragan Markovina, Predrag Lucić i drugi.

'Jedanaest sajamskih dana ponovno će se pretvoriti ne samo u književni već širi kulturološki događaj ispunjen diskusijama i razgovorima, promocijama knjiga, stručnim skupovima, radionicama, izložbama, koncertima i filmovima', zaključila je Magdalena Vodopija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!