SLAVNA INDIJANKA

Otkrivena crkva u kojoj se udala Pocahontas

28.11.2011 u 13:36

Bionic
Reading

Američki arheolog William Kelso tvrdi da je otkrio najstariju protestantsku crkvu u Sjedinjenim Državama, mjesto na kojem se udala slavna Pocahontas.

"Jamčim vam da se Pocahontas ovdje udala u travnju 1614. godine", rekao je Kelso za AFP u Jamestownu, u Virginiji.

To je prva među više desetaka tisuća protestantskih crkava koliko ih danas ima u SAD-u, a koristila se između 1608. i 1616., objašnjava šef arheologa na tom nalazištu u blizini rijeke James, mjestu prvog iskrcavanja engleskih kolonizatora 14. svibnja 1607. godine.

Danas uz obalu rijeke zastavice označuju mjesta gdje se nalazila crkva, široka sedam metara i duga dvadeset. Ondje su pronađeni i tragovi četiriju grobnica.

"Znamo da su četiri važne osobe umrle u to doba - jedan engleski plemić, dva kapetana i pastor Robert Hunt, prvi svećenik koji je ondje došao i umro 1608.", dodaje Kelso.

Ondje se u travnju 1614. udala i Indijanka Pocahontas, omiljena kći Powhatana, poglavice indijanskog plemena iz Virginije, koje je prvo došlo u kontakt s engleskim kolonizatorima.

Nju je u Europi popularizirao animirani film Walta Disneyja koji susret Pocahontas i doseljenika Johna Smitha pretvara u romansu. Ona je kasnije prešla na kršćanstvo, uzela ime Rebecca i 1614. udala se za drugog Engleza, Johna Rolfea, s njime odselila u Englesku i tamo umrla u dobi od 21 godine, kako se pretpostavlja.