ŠTO NAKON PROPASTI

Otkrivamo što će biti s dvije najveće zatvorene knjižare Algoritma MK

04.08.2017 u 22:43

Bionic
Reading

Od ukupno 31 knjižare lanca Algoritam MK koje su nedavno zatvorene, ponovo je otvoreno 12 knjižara koje su preuzele druge tvrtke - Znanje, Hoću knjigu i Menart. U fazi uređenja ugovora ili prostora još su četiri knjižare za koje se očekuje da budu u funkciji u rujnu, a među njima bi trebale biti i dvije najveće poslovnice, Megastore u zagrebačkoj Bogovićevoj te najveća kod Hotela Dubrovnik u Gajevoj

Hoću knjigu! Jurice i Zvonka Čubrića trenutno u vlasništvu ima šest bivših Algoritmovih knjižara, od kojih je prva otvorena tzv. 'mala Bogovićeva' 14. srpnja (Bogovićeva 5). Slijedile su knjižara u riječkom trgovačkom centru Tower (15. srpnja), pa 18. srpnja knjižara na adresi Gajeva 17 u središtvu Varaždina. Prostor u splitskom Jokeru otvorio se 21. srpnja, u City Centru One West u Zagrebu 25. srpnja te u Areni Zagreb 28. srpnja.

'Pregovaramo za još dva prostora', kaže Jurica Čubrić.

'To su Megastore u Bogovićevoj 7 i Morpurgo u Splitu. Za Megastore bismo trebali znati kroz tjedan dana na čemu smo i nakon toga krenuti u uređivanje prostora. Mislim da, ako s ugovorom sve prođe dobro, s otvaranjem moramo pričekati sigurno do sredine rujna. Dosta su velika ulaganja, a isto je i s Morpurgom. Knjižara je stara, nikad se nije obnavljala i treba dosta sredstava da se sada dovede u red', kaže Čubrić dodajući da za prostor u Gajevoj, kod Hotela Dubrovnik, nisu zainteresirani jer im je preskup.

'Zadovoljni smo početkom. Otvorili smo knjižare, promet je otprilike na istoj razini na kojoj je bio i prije zatvaranja AMK, ali smo uspjeli smanjiti troškove zbog čega smo sigurni da ćemo stvari sada okrenuti na mnogo, mnogo bolje', tvrdi Čubrić.

Od ostalih preuzetih knjižara, jednu sada drži Menart, onu u Avenue Mallu u Zagrebu, koja je otvorena u prvoj polovici srpnja.

Tvrtka Znanje pak ima pet prostora bivšeg Algoritma MK, Zadar Donat (Knezova Šubića Bribirskih 11), Split Miroslav Krleža (Kraj Sv. Marije 1), Varaždin Lumini Centar (Ulica grada Lipika 15, Donji Kneginec), koji su već otvoreni, zatim Rijeka Centar, na adresi Užarska 1, za koju se očekuje da će početi raditi do sredine kolovoza.

Tu je i knjižara u Slavonskom Brodu, na Trgu pobjede 28, što je nova lokacija vrlo blizu stare AMK-ove. Njezin je očekivani početak rada također nekad do sredine kolovoza.

'Trenutačno punimo knjižaru u Zagrebu, na adresi Gajeva 1, u prostoru hotela Dubrovnik, a plan nam je u narednih dvanaestak mjeseci stvoriti maloprodajnu mrežu od desetak knjižara, dakle, uz nabrojanih šest otvoriti još četiri u različitim hrvatskim gradovima', kaže Silvia Sinković, glavna urednica u Znanju. Prednost u svim dosad otvorenim poslovnicama, dodaje, imali su bivši djelatnici lanca AMK.