PREGOVORI U TIJEKU

Do sredine srpnja otvara se 15-ak knjižara blokiranog Algoritma MK

  • Autor: Tina Barbarić
  • Zadnja izmjena 12.06.2017 18:41
  • Objavljeno 12.06.2017 u 18:41
Zatvorena knjižara Algoritma MK kod hotela Dubrovnik u Zagrebu

Zatvorena knjižara Algoritma MK kod hotela Dubrovnik u Zagrebu

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Uz osam potvrđenih, još šest do osam prodajnih prostora trebalo bi ostati u sustavu, kaže predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske Mišo Nejašmić o razvoju pregovora oko preuzimanja knjižara blokiranog Algoritma MK

'Ovih dana sklopljena su još dva ugovora, oba u Splitu, a vjerujem da će do polovice srpnja sva planirana prodajna mjesta biti u funkciji. S obzirom na to da je prošlo nekih mjesec dana od vijesti o aktiviranim zadužnicama koje su dovele do blokade računa i zatvaranja knjižara, možemo biti zadovoljni brzinom rješavanja situacije', kaže Mišo Nejašmić, dodajući da su u priči oko preuzimanja knjižara Algoritma MK, osim novoosnovanog poduzeća Hoću knjigu d.o.o., još kuća Menart, koja ovih dana otvara poslovnicu u zagrebačkom Avenue Mallu, potom Znanje, Školska knjiga i V.B.Z., a da su se spominjali i Narodne novine, Tisak Media te Vulkan izdavaštvo iz Srbije. Ima ih još nekoliko, ali nepotvrđenih, koji se nisu javili pismom namjere.

Spomenuta tvrtka Hoću knjigu, u vlasništvu Matije Fojsa te braće Zvonka i Jurice Čubrića, koji su vlasnički povezani s tvrtkama Fokus d.o.o., odnosno RAM 3 d.o.o., što su aktivirale zadužnicu koja je bila glavni okidač blokade, već su preuzeli Megastore u Bogovićevoj ulici u Zagrebu te prodajno mjesto u trgovačkom centru Tower u Rijeci.

U Zagrebu ih zanima i manja knjižara u Bogovićevoj ulici, kao i knjižare u trgovačkim centrima City Center One West i Arena Centar.

U ostalim gradovima preuzeli bi splitski Morpurgo, legendarnu knjižaru čija su vrata na Narodnom trgu, na Pjaci, otvorena davne 1860. Za najveću poslovnicu Algoritma, godinama smještenu u zagrebačkom hotelu Dubrovnik, zbog visokog najma ne pokazuju interes. Htjeli su, s druge strane, preuzeti onu u Slavonskom Brodu, no prostor je prije njih preuzeo Vip. Prema Nejašmiću, iz poduzeća Hoću knjigu javili su da očekuju potvrdu za još dva nova prostora, mada ne zna na kojim lokacijama.

Mjerama koje je za pomoć nakladnicima najavila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek vrlo je zadovoljan. 'Nikad kvalitetniju suradnju nismo imali s Ministarstvom kulture. Prva je reakcija bila brza, a cijelo vrijeme komuniciramo. U više su nam navrata uskočili u pomoć pa vjerujem da će i najavljene mjere biti poštovane. Dakako, učinke ćemo mjeriti tek u rujnu. Prije toga bilo bi zaista previše očekivati nešto', zaključuje Nejašmić i podsjeća da je za Algoritam MK prošlo tridesetak dana od blokade i da do zakonskog roka za pokretanje stečajnog postupka imaju još toliko.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!