NOVI PROJEKT 'OKOLO'

Otkrijte male umjetničke intervencije rasute na više od 20 lokacija u Zagrebu

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 06.07.2018 11:03
  • Objavljeno 06.07.2018 u 11:03
Okolo

Okolo

Izvor: Promo fotografije / Autor: N.N.

Novi projekt posvećen umjetničkom istraživanju Zagreba – 'Okolo' – malim će intervencijama u samo tkivo grada, od 7. do 22. srpnja, oživjeti niz javnih gradskih prostora i pretvoriti ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada, najavljuju organizatori

'Preko dvadeset lokacija u centru Zagreba bit će, kao 'carte blanche', predano u ruke umjetnika koji će zanimljivim rješenjima podići sadržajnu vrijednost odabranih gradskih prostora i skrenuti pažnju na njihovu ljepotu i posebnost, otkrivajući potencijal onih zanemarenih i 'praznih', kao i novu dimenziju funkcionalnih prostora, istovremeno ih povezujući i mapirajući kao mjesta vrijedna zaustavljanja i promišljanja', kažu organizatorice Nas dve, Ana Mikin i Tina Kovačiček, kojima su podršku za projekt dali Turistička zajednica grada Zagreba i Francuski institut.

Neke intervencije, dodaju, pozivat će na interakciju i korištenje, neke upućivati na novu, ljepšu stvarnost, dok će neke donijeti i dobru dozu humora, ponekad zaboravljenog u užurbanoj svakodnevici.

'Slučajnom ili namjernom prolazniku pružit će tako razlog da zastane, razgleda, razmisli ili se zabavi te potraži ostale intervencije sudjelujući u istraživanju i otkrivanju Zagreba', kažu.

  • +7
  • +4

Okolo - Intro

Izvor: Promo fotografije / Autor: N.N.

Pored hrvatskih sudionika, u ovogodišnjem uvodnom izdanju projekta 'Okolo' sudjeluju francuski street art umjetnici Oak Oak i Levalet koji će inovirati više od deset različitih gradskih lokacija te umjetnički duo Scenocosme koji će u Galeriji Kranjčar predstaviti interaktivnu zvučnu instalaciju Akousmaflore s biljkama u glavnoj ulozi.

Oak Oak je prepoznatljiv po igri s urbanim elementima i osvajanju gradskih ulica poetičnim i često humorističnim likovima, koji su nerijetko minijaturni i skriveni. Otisak je dosad ostavio na ulicama gradova Francuske, Nizozemske, Španjolske, Belgije, Japana i Havaja, a surađuje i s galerijama u L.A.-u i New Yorku.

Levalet pak kombinacijom crteža i street art instalacija stvara živopisne likove koji komuniciraju s arhitekturom i razvijaju se u dijalogu s već postojećim okruženjem, dok umjetnici Gregory Lasserre i Anais met den Ancxt, koji stoje iza imena Scenocosme, kroz interaktivne instalacije te radove na području vizualne i digitalne umjetnosti preispituju akcije i reakcije gledatelja, spajajući tehnologiju i žive elemente.

'Iako povezane zajedničkim nazivnikom 'Okolo', intervencije u sklopu projekta zadržat će svoj jedinstveni karakter, pojedinačni pristup i element iznenadnog pojavljivanja. Tako će svaki umjetnik, odnosno kolektiv intervenirati u gradski prostor u različito vrijeme, nevezano za druge, već postojeće ili buduće, intervencije', navode organizatorice dodajući da ove godine 'Okolo' nosi naziv 'Intro' čime najavljuje povećanje broja lokacija i umjetnika te umjetničkih formi izražavanja narednih godina.

Detaljan program bit će uskoro objavljen na Facebooku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!