PROJEKT GEORGA SALZMANNA

Otkrijte biblioteku u kojoj se mogu naći sve knjige koje su nacisti javno spaljivali

22.01.2019 u 10:24

Bionic
Reading

Nakon što su nacisti spalili knjige, za koje su ocijenili da 'nisu njemačke', Nijemac Georg P. Salzmann odlučio ih je sve skupiti i sačuvati za buduće naraštaje

Od 1976. pa sve do svoje smrti 2013. Nijemac Georg P. Salzmann skupljao je knjige koje su bile zabranjene u nacističkoj Njemačkoj i zbog toga javno spaljivane. I sam Salzmannov otac bio je nacist koji se ubio 1945., kad je on bio tinejdžer.

Prva knjiga koju je kupio za svoju privatnu biblioteku bila je 'Der Kampf' Ernsta Weissa iz 1916. Weiss je bio židovski doktor koji je emigrirao u Pariz i ondje se ubio 14. lipnja 1940., kad su njemačke trupe ušle u grad. Njegovo prvo djelo, 'Die Galeere' iz 1913., odbila su dvadeset i tri izdavača, a Franz Kafka pomogao mu je urediti ga.

I Kafkina djela postala su dijelom Salzmannove biblioteke zabranjenih knjiga koja danas broji više od 12 tisuća naslova, uglavnom židovskih autora, no i socijalističkih, komunističkih ili pacifističkih. Neka od imena su Thomas Mann, Emil Erich Kästner, Erich Maria Remarque, Lion Feuchtwanger, Stefan Zweig, Heinrich Heine, Georg Hermann, Vicki Baum, Hans Sahl i Franz Werfel.

Njegovu biblioteku 2009. otkupilo je Sveučilište u Augsburgu i otvorena je za javnost, prema želji pokojnog Salzmanna.