NOVI ŽIVOT

Radnici gradske čistoće u Ankari otvorili knjižnicu sastavljenu od knjiga iz otpada

26.01.2018 u 10:09

Bionic
Reading

Radnici Gradske čistoće u četvrti Çankaya u Ankari osnovali su knjižnicu nakon što su mjesecima po smetilištima skupljali odbačene knjige. Glas o hvalevrijednoj inicijativi se proširio pa su građani i sami počeli donirati naslove za jedinstvenu biblioteku

Knjižnica Gradske čistoće Çankaya otvorena je prije sedam mjeseci i trenutno ima oko 6000 naslova raznih kategorija, od ljubavnih romana do stručnih priručnika. Tu je i veoma popularni odjel dječjih knjiga i stripova te poseban odjeljak za znanstvena istraživanja.

U početku su knjige iz ovoga specijalnog utočišta posuđivali samo radnici čistoće i članovi njihove obitelji, ali se vremenom glas proširio i sve više je ljudi dolazilo posjetiti knjižnicu.

'Mnogi su nam dali i dobrovoljne priloge, a neki nam čak knjige šalju poštom iz drugih gradova', kaže upravitelj knjižnice Gradske čistoće Emirali Urtekin.

Pokretanje projekta podržala je lokalna vlast, a knjižnica je smještena u nedavno renoviranoj tvorničkoj zgradi.

Knjige se posuđuju besplatno, najduže na dva tjedna.

U planu je i pokretna knjižnica s kojom će svakih 15 dana posjećivati škole koje nemaju vlastitu biblioteku ili je izbor knjiga u njoj mali.