Escale À Sète

Otkazan Europski festival maritimne kulture i baštine

14.03.2020 u 18:18

Bionic
Reading

Zbog epidemije koronavirusa otkazuje se najveći ovogodišnji europski festival maritimne kulture i baštine Escale À Sète 2020., koji se od 7. do 13. travnja trebao održati u gradu Sètu u francuskoj regiji u Occitanie

Najveći ovogodišnji europski festival maritimne kulture i baštine Escale À Sète 2020., koji se od 7. do 13. travnja trebao održati u gradu Sètu u francuskoj regiji u Occitanie, otkazan je zbog epidemije koronavirusa.

Iz Hrvatske je u najveću ribarsku luku Mediterana, u organizaciji Udruge Crnaves iz Splita, trebalo putovati pet starih drvenih brodova. Kopnom, u šleperima - komiške gundula i sandula, gajeta Foranka iz Hvara i gajeta Mila iz Šepurina na otoku Prviću, a morem je do Sèta iz luke u Malom Lošinju trebao ploviti 22-metarski jedrenjak, loger Nerezinac, koji je kao vrijedan primjerak tradicijske brodogradnje 2010. Ministarstvo kulture uvrstilo na popis zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

U službenom dijelu programa Hrvatska se trebala predstaviti i izložbom 'Tragom male drvene brodogradnje' Muzeja betinske drvene brodogradnje i Muzeja Općine Jelsa.

'Danas nas je direktor festivala Wolfgang Idiri obavijestio da se sve otkazuje. Svi su vrlo žalosni jer je dvogodišnji angažman direkcije i 400 volontera jednostavno propao. Nemaju mogućnost promjene termina jer veliki europski jedrenjaci koji dolaze na festival, imaju dogovorene termine po dvije godine unaprijed. Mi smo, pak, s naše strane još do jučer s mnogo strpljenja, mara i dovršavali pripreme predstavljanja hrvatske kulture i baštine na toj grandioznoj europskoj pomorskoj manifestaciji. Vjerovali smo u nemoguće, ali razum i briga za sigurnost festivalskih posjetitelja ipak su prevagnuli što, naravno, podržavamo. U tom smislu izrazili smo žaljenje i dali podršku francuskoj direkciji festivala', izjavio je za Hinu Plamenko Bavčević, predsjednik Cronavesa, udruge koja je u pet godina postojanja organizirala šest projekta predstavljanja Hrvatske na europskim maritimnim festivalima.

U promociji hrvatske maritimne baštine i turističke ponude na jugu Francuske trebalo je sudjelovati 28 članova posada brodova te predstavnici Turističke zajednice (TZ) Maloga Lošinja, TZ Vodica, Udruga Palagruža iz Komiže, Udruga Hvar Metropola Mora, Muzej Staroga Grada na Hvaru.

Veliku podršku cijelom projektu dali su Ministarstvo kulture, Hrvatska turistička zajednica - Ured u Parizu, TZG Splita i Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije.

Escale À Sète najveći je festival maritimne baštine, mora i mornara na Mediteranu na kojemu sudjeluje većina europskih zemalja. U tjedan dana trajanja posjeti ga oko 300.000 ljudi, a za glavnu gradsku rivu ili ispred nje, veže se 30-ak najvećih jedrenjaka.

Festival ima proračun oko dva milijuna eura, a ove godine trebao se održati pod pokroviteljstvom predsjednika Francuske Republike Emmanuela Macrona.

Prema dosadašnjim informacijama u Francuskoj je koronavirusom zaraženo 3661 osoba, od čega u regiji Occitanie 175, a ukupno je u toj zemlji umrlo 79 ljudi.