'NEMATERIJALNI DODIR MATERIJALNE ODSUTNOSTI'

Novi projekt u Muzeju za umjetnost i obrt, u čijoj je glavnoj ulozi - čipka

14.03.2020 u 18:12

Bionic
Reading

U Muzeju za umjetnost i obrt premijerno je predstavljen projekt pod nazivom 'Nematerijalni dodir materijalne odsutnosti' koji predstavlja čipku kao hrvatsku kulturnu baštinu u suvremenoj tehnološkoj interpretaciji u obliku interaktivnog holograma

Riječ je o projekciji koji spaja nematerijalnu kulturnu baštinu i najviša tehnološka dostignuća. Autorski tim ovog projekta čine modne dizajnerice Nataša Mihaljčišin i Martina Vrdoljak Ranilović koje su dugi niz godina djelovale zajedno pod nazivom I-GLE, hrvatski produkt dizajner Mirko Miličić i informatička tvrtkaUprise d.o.o. koja radi u energetskom i 'fintech' sektoru koristeći najsuvremeniju tehnologiju.

Forma projekcije, koja se u MUO može vidjeti do 22. ožujka, koncipirana je kao lebdeća čipkasta struktura generirana hologramskom projekcijom, softwerski senzibilizirana na pokrete promatrača na koje reagira mijenjajući se, rastvarajući se i ponovo oblikujući. Karakteristični motivi čipke pri tome se transformiraju od prepoznatljivih oblika do potpune apstrakcije.

Ruka predstavlja organsku poveznicu između materije i njene hologramske projekcije, koja u sebi zadržava bestežinsku taktilnost konstruirane refleksije. Struktura čipke pretpostavlja slikovitost na rubu nepostojećeg, dijalog između vidljivog i nevidljivog, materijalnog i nematerijalnog, ples tankih, drhtavih linija koji se začudnom igrom preslikao u oblik koji mu je prethodio.

  • +7
U Muzeju za umjetnost i obrt predstavljena čipka kao interaktivni hologramski projekt Izvor: MUO / Autor: Vedran Benović

Projekt koji transdisciplinarnim pristupom spaja suvremene tehnologije i kreativno promišljanje baštine, sufinanciran je sredstvima odobrenima u okviru Natječaja za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Uslijed novonastalih okolnosti, predstavljanje za javnost je održano putem live streama, a prijenos je dostupan putem Instagram profila MUO (@muozagreb) i na Youtube kanalu Muzeja za umjetnost i obrt.