IZLOŽBA U HDLU

Otac europskog plakata Henryk Tomaszewski u Zagrebu

25.02.2019 u 12:07

Bionic
Reading

Retrospektiva jednog od glavnih grafičkih dizajnera poslijeratne Poljske, osnivača poljske škole plakata, ilustratora i pedagoga Henryka Tomaszewskog, otvara se 25. veljače u Galeriji Prsten Doma hrvatskih likovnih umjetnika u 19 sati

Izložba pod nazivom 'Henryk Tomaszewski – poeta grafike' predstavit će 50 crteža i 131 plakat Henryka Tomaszewskog (1914. – 2005.), čiji je rad međunarodno priznanje dobio još 1950-ih. U obrazovanju je pak ovaj osnivač poljske škole plakata ostavio dubok trag ne samo na generacijama poljskih dizajnera, već i inozemnih, osobito francuskih.

'Iako suočen s nevjerojatno snažnim utjecajima poljskog nacionalizma, katoličanstva i komunizma u Poljskoj u razdoblju nakon Prvog svjetskog rata, Tomaszewski je bio nezaustavljiv u stvaranju temeljito jedinstvenog, duboko osobnog vizualnog jezika, unutar kojeg se izuzetno snažno manifestirala njegova osobnost', stoji u najavi izložbe čiji je kustos Radovan Jenko.

Prije početka Drugog svjetskog rata Tomaszewski je kao satiričan umjetnik redovito objavljivao u časopisima, dok je po završetku rata, narednih desetak godina, njegov glavni poslodavac bila poljska filmska produkcijska kuća CWF. Od sredine pedesetih godina pretežno je radio za brojna kazališta i muzeje, a ilustrirao je i dječje knjige te dizajnirao naslovnice knjiga.

Primarna djelatnost, međutim, ostali su mu plakati za izložbe, film i kazalište, a opus mu obuhvaća gotovo 300 primjeraka.

'Prilikom dizajniranja plakata rijetko se koristio tipografskim rješenjima i fotografijom što ga čvrsto pozicionira u tradiciju slikovnog plakata, iako se njegov karakterističan rukopis prepoznaje po snažnom grafizmu, a ne ilustrativnošću po karakteru', kažu iz HDLU-a.

Izložbu organiziraju u suradnji s Fondacijom Brumen, neprofitnoj organizaciji nazvanoj po Jožetu Brumenu (1930.-2000.), slovenskom pioniru vizualnih komunikacija.

U Galeriji Prsten može se pogledati do 13. ožujka.