nagradnjače

Osvojite ulaznice za Filozofski teatar s Normanom Ohlerom

  • Autor: Promo
  • Zadnja izmjena 10.10.2018 10:21
  • Objavljeno 03.10.2018 u 11:14
tportal

Izvor: Naklada OceanMore / Autor: Promo

Naklada OceanMore poziva vas na Filozofski teatar i gostovanje Normana Ohlera, autora publicističkog hita 'Potpuna ekstaza – Narkotici u Trećem Reichu' koji se prevodi na preko trideset jezika i bestseler je New York Timesa

Autor nastupa u nedjelju, 14. listopada, u foajeu zagrebačkog HNK, s početkom u 20h, gdje će razgovarati sa Srećkom Horvatom.

Detaljno istraživanje uloge narkotika u razvoju nacizma i Trećeg Reicha povod je posjeti ovog svjetski poznatog autora koji će otvoriti novu sezonu Filozofskog teatra.

Publicistički hit 'Potpuna ekstaza' bit će na potpisivanju dostupan s 20% popusta – za samo 128 kuna.

Norman Ohler: Potpuna ekstaza – Narkotici u Trećem Reichu

O ulozi narkotika u Drugome svjetskom ratu zna se vrlo malo, no Potpuna ekstaza otkriva da su nacisti i prije početka velikog sukoba pronašli snažan oslonac u drogama. U osvit rata Njemačka je bila središte farmaceutske industrije, a preparati s kokainom i metamfetaminima poznatih tvrtki poput Mercka i Bayera bili su dostupni svima: kućanicama i tvorničkim radnicima, ali i milijunima njemačkih vojnika.

Vojska je naručivala i redovito konzumirala enormne doze popularnog Pervitina – inačice današnjega razarajućeg kristalnog metha – a povišena razina energije te osjećaj nepobjedivosti povezani s uzimanjem ove droge svakako mogu pomoći objasniti određene vojne pobjede. Primjerice, kad je Njemačka 1940. izvršila invaziju na Francusku, vojnici Wehrmachta iskoristili su čak 35 milijuna doza Pervitina.

Nacistički režim propovijedao je arijevsku ideologiju tjelesne, mentalne i moralne čistoće, ali Norman Ohler doslovno ulazi pod kožu nacista i pokazuje da je Treći Reich bio zasićen drogama. Ušuljale su se u časničke redove, u politički i vojni vrh, a tijekom rata glavna figura ove knjige, sâm Adolf Hitler, postaje sve ovisnijim o bezbrojnim injekcijama koje je aplicirao njegov osobni liječnik Theodor Morell. Sadržavale su koktel jakih narkotika, uključujući i jedan oblik heroina.

Istraživanje Normana Ohlera jasno pokazuje da, ako se droge ne uzmu u obzir, naše razumijevanje Trećeg Reicha nikako ne može biti potpuno. Minuciozno obrađene materije i puna uzbudljivih detalja, Potpuna ekstaza baca iznenađujuće svjetlo na još nedovoljno istražen dio povijesti.

Norman Ohler nagrađivan je njemački pisac, scenarist i novinar, rođen 1970. godine u Zweibruckenu. Autor je triju romana: Die Quotenmaschine (1998.), Mitte (2001.), Ponte City (2003.). S redateljem Wimom Wendersom napisao je scenarij za igrani film Palermo Shooting (2008.), s Dennisom Hopperom i Louom Reedom u glavnim ulogama. Dvije godine poslije režirao je svoj kratki film Natural.

Nakon pet godina intenzivnog istraživanja i niza razgovora sa svjedocima, vojnim povjesničarima i liječnicima, Ohler je napisao svoju prvu publicističku knjigu, Potpuna ekstaza: Narkotici u Trećem Reichu. Podastire zapanjujuće podatke o ulozi droga u nacističkoj Njemačkoj, ali i u vojnoj povijesti Drugoga svjetskog rata. Objavljena 2015. u Njemačkoj, Potpuna ekstaza odmah je postala svjetski fenomen. Prevodi se na više od 30 jezika i na listi je bestselera New York Timesa.

O ostalim našim izdanjima informirajte se na www.oceanmore.hr i info@oceanmore.hr

Facebook

Čitateljima tportala darujemo 2x2 ulaznice za Filozofski teatar s Normanom Ohlerom (nedjelja, 14. listopada, zagrebački HNK, s početkom u 20h). Dobitnici su Karmen Brajša i Danko Jović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!