SERIJA 'SLOMLJENE'

Osakaćene lutkice izruguju se grotesknoj ženstvenosti

11.02.2014 u 10:50

  • +6

Broken

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Jessica Harrison

Bionic
Reading

Porculanske lutkice inače dočaravaju nježnost, ženstvenost i servilnost, no u rukama edinburške umjetnice Jessice Harrison pretvorile su se u makabrične figure. Pogledajte što se događa kad narušimo očekivanja o 'prikladnoj' ženskoj vanjštini

Serija 'Broken' Jessice Harrison donosi slike klasičnih porculanskih figurica koje su izbodene, osakaćene ili obezglavljene, ali sve to hrabro podnose zadržavajući svoju gracilnost i neizbježnu eleganciju. Njeni radovi izruguju se grotesknim elementima ženstvenosti i viktorijanskoj ideji dame kao porculanske lutke.

Umjetnica se poigrala odnosima unutarnjeg i vanjskog doživljaja stvarnosti, uz poseban naglasak na poštovanju ženskog tijela te istražujući što se događa kad narušimo očekivanja o 'prikladnoj' ženskoj vanjštini.

Ozlijeđene porculanske figurice vedro se osmjehuju svojim ranama, bez obzira na krvave mase rasipanih unutarnjih organa.

Serija se bavi tabuima o ženskoj nutrini, a u svojim skulpturama Harrison izlaže krvave iznutrice u svoj njihovoj slavi i veličini, stavljajući tako naglasak na poremećenu viziju muških zahtjeva za ženskim savršenstvom.

'Ovdje je ono što bi trebalo biti ukočeno - mekano, ono što bi trebalo biti lomljivo postaje fleksibilno, a dragocjeno je slomljeno. Očekivanja o tjelesnosti čine porculan idealnim medijem kojim možemo istraživati taktilne izvjesnosti objekta i odnos između onog što smatramo da postoji izvan našeg tijela i onoga što čuvamo u unutrašnjosti', objasnila je umjetnica.