MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

Oporavak i ponovno osmišljavanje: Kakva je budućnost muzeja

  • Autor: D. Su./Hina
  • Zadnja izmjena 10.02.2021 14:45
  • Objavljeno 10.02.2021 u 14:45
Arheološki muzej u Zagrebu/ilustracija

Arheološki muzej u Zagrebu/ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja, koji se obilježava 18. svibnja, bit će, prema prijedlogu Međunarodnog savjeta za muzeje ICOM, "Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje".

Muzeji su se tijekom pandemije istaknuli kao sigurne institucije, koje imaju kreativni potencijal i mogućnost osmišljavanja načina kako doprinijeti oporavku i aktivno voditi promjene u društvu, ističu iz Muzejskog dokumentacijskog centra, dodajući da su stanje u Hrvatskoj dodatno otežali potresi u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji.

ICOM-ova tema naznačuje promjene u radu suvremenog muzeja koji postaje interdisciplinarno, intermedijalno polifono mjesto za interakciju s korisnicima i zajednicom, a njegova misija uključuje i aktivan doprinos ljudskom dostojanstvu i socijalnoj pravednosti, globalnoj jednakosti i planetarnom blagostanju“, dodaju.

U skladu s time međunarodna muzejska zajednica pozvana je da u svojim programima promišljaju i kreiraju nove poslovne modele i rješenja kojima će podržati kreativnu ekonomiju, odnosno da isproba eksperimentalne i nove hibridne modele kulturnoga djelovanja.

Nakon svih izazova u 2020. potrebno je, primjerice, obnoviti različite poslovne suradnje koje su prekinute zbog mjera socijalne distance, kao i osnažiti kontakte s institucijama koje dovode posjetitelje, od škola do turističkih ureda.

[FOTO] Imamo se čemu veseliti: Ovo su najzanimljivije izložbe koje nam se spremaju u 2021. od Zagreba do Dubrovnika

Pokazalo se kako se provođenje digitalizacije muzejskih fundusa – od teksta, preko audio i video zapisa, sve do trodimenzionalnih objekata pokazalo presudnim u komunikaciji s posjetiteljima tijekom lockdowna.

Online sadržaji i komunikacija putem društvenih mreža bili su izuzetno uspješni - ICOM je uz Međunarodni dan muzeja zabilježio više od 83 milijuna korisnika.

"Ovo je prilika da se iskoriste brojne mogućnosti suvremenih informacijskih tehnologija za kreiranje virtualnih izložbi i predavanja, interaktivnih edukativnih sadržaja koji će poticati na učenje kroz zabavu, te prezentiranje baštine kroz pričanje priča, tzv. storytelling", napominje se u najavi ovogodišnje teme iz MDC-a.

"U doba globalne pandemije muzeji mogu svojim korisnicima pružiti sigurno mjesto, zonu ugode i alternativno inspirativno okruženje za učenje i doživljavanje", dodaje se.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!