KRATKO I JASNO

One Take Film Festival nudi odlične naslove u dva dana

16.11.2014 u 15:20

Bionic
Reading

Festival filmova snimljenih 'u jednom dahu', od trenutka uključenja do isključenja kamere - One Take Film Festival, otvara se u nedjelju navečer, programom filmova u konkurenciji koji će se natjecati za jedinu festivalsku nagradu Grand Prix.

Kao najava ovogodišnjeg One Take Film Festivala u subotu je u Cineplexxu Kaptol centra prikazan film austrijskog konceptualnog umjetnika Gustava Deutscha "Shirley: vizije stvarnosti", u kojemu autor kroz priču o jednoj ženi 'oživljava' trinaest slika američkog slikara Edwarda Hoppera te je otvorena izložba "Visions of Reality - Associative Image Atlas" istog autora i Hanne Schimec u Gliptoteci HAZU.

Riječ je o dijelu izložbenog projekta "Shirley - Visions of Reality", čija je okosnica stvarna osoba, glumica Shirley, koja je od 1930. do 1960. bila društveno aktivna, propitujući svoje mjesto u društveno-političkom kontekstu i ulogu u konstruiranju stvarnosti, pri čemu je i sama postala predmetom umjetničke (re)konstrukcije na mnogobrojnim Hopperovim slikama.

Konkurencija donosi čak su četiri dugometražna filma - drama "Ana Arabia" izraelskog redatelja Amosa Gitaija o mladoj izraelskoj novinarki Yael koja odluči posjetiti malu zajednicu Židova i Arapa koji žive u zaboravljenoj enklavi u graničnom području između obalnih gradova Jaffe i Bat Yama, humorna drama "Uporaba magazinskog stalka" Adriana Salgada, priča o kazališnoj scenografkinji koja u svojem malenom stanu ugošćuje mladu djevojku, dokumentarni film "Javni park"Libbie Cohni i JP Snadeckog o parku u kineskom gradu Chengdu i "Neugodni vonj mesa", španjolska socijalna drama Cristobala Arteaga Rozasa o jednom danu u životu požrtvovnog nezaposlenog oca.


Među kratkometražnim filmovima iz konkurencije ističu se novi film proslavljenog kanadskog filmaša Davida Cronenberga, "Gnijezdo" te još tri horora - španjolski "Kolera" Aritza Morene, indijski "Magla" Shayaka Ghosha i španjolski "Tin i Tina" Rubina Steina, te kosovski "Balkon" Lendite Zequiraj.

U sklopu popratnog programa "One Take In Space", u koprodukciji s Festivalom novih medija Interface, u galeriji Greta će se od 17. do 21. studenog prikazivati film američkog redatelja Matthua Placeka o crnogorskoj konceptualnoj umjetnici Marini Abramović, "Tribute to one..." posvećen je njemačkom autoru Lukasu Marxtu, a program "Predstavljamo..." posvećen je filmovima s londonskog filmskog natjecanja One Shot Movie Competition.

"Loading" donosi retrospektivu švedske redateljske zvijezde Rubena Ostlunda, koja će obuhvatiti pet njegovih filmova, među kojima i dugometražnu crnohumornu dramu "Turist", nagrađenu na ovogodišnjem Cannesu, koja je i švedski kandidat za Oskara.

Force Majeure

Najbolji film ovogodišnjeg festivala proglasit će žiri u kojemu su filmski i kazališni redatelj Bobo Jelčić, španjolski redatelj Fernando Franco, montažer "Snjeguljice", koji je na prošlom One Take festivalu pobijedio s filmom "Soba" te britanski filmski i TV scenarist, producent Daniel Birt, jedan od suosnivača festivala One Shot Move Competition.