NAJČiTATELJ GODINE

On je pravi uzor: Odlikaš i triatlonac Bartol lani je pročitao 154 knjige

22.03.2018 u 14:27

Bionic
Reading

Trinaestogodišnji Bartol Kadić, član Knjižnice Medveščak, proglašen je najčitateljem Knjižnica grada Zagreba 2017. godine u kategoriji djece starije osnovnoškolske dobi

Odlikaš OŠ Matka Laginje lani je pročitao ukupno 154 knjige, što iznosi tri knjige tjedno. Bartol trenira triatlon, pohađa glazbenu školu, pjeva u zboru, a najdraži predmeti su mu kemija i biologija. Obožava fantastiku, stripove i kratke duhovne priče. Najdraže knjige su mu 'Kronike Imaginaria Geographia' Jamesa Owena, 'Tajne besmrtnog Nicholasa Flamela' Michaela Scotta te 'Kronike iz Narnije' C.S. Lewisa. Bartol ima velike planove. Nakon osnovne škole namjerava upisati prirodoslovnu gimnaziju i studirati kemiju ili biologiju, a zatim raditi kao profesor. To je tek kratki pregled aktivnosti mladića koji je proglašen najčitateljem u Zagrebu, a prema izboru Knjižnica Grada Zagreba.

Izbor za najčitatelja godine već sedamnaesti put organiziraju Knjižnice grada Zagreba, a Bartolova titula potvrđena je pregledom podataka u statistici posudbe informatičkog sustava KGZ-a.

  • +4
Trinaestogodišnjak Bartol Kadić proglašen je najčitateljem godine Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Bartolu Kadiću su, kao pobjedniku izbora, uručene vrijedne nagrade: članska iskaznica za besplatno korištenje usluga u svim Knjižnicama grada Zagreba do 18. godine života, komplet knjiga izdavačkih kuća Alfa, Katarina Zrinski Varaždin, Mozaik knjiga i Profil knjiga te Sonyjeva kamera za snimanje iz Microlinea d.o.o., uz čiju se potporu provodi ovaj projekt.

Atraktivne nagrade osigurane su i za 39 finalista ovog izbora. Oni će na završnoj svečanosti na poklon dobiti ono što najviše vole - knjige.

Višnja Cej, ravnateljica Knjižnica grada Zagreba, naglasila je prilikom dodjele nagrade najčitatelju kako su Knjižnice grada Zagreba najveća mreža narodnih knjižnica u Hrvatskoj, koja od 2007. godine svakom stanovniku Zagreba putem jedne članske iskaznice omogućuje posudbu i korištenje građe i usluga u svakoj od 42 knjižnice mreže. 'Prošle godine bilo je učlanjeno 146.865 osoba, što znači da je svaki peti Zagrepčanin član Knjižnica grada Zagreba. U suradnji s Gradom Zagrebom, u okviru projekta Ja čitam, lani je besplatno upisano 43.070 djece u dobi od rođenja do 15. godine života. Svakog je dana u KGZ-u lani bilo više od 11.000 posjetitelja, a tijekom godine odgovoreno je na čak 1.599.787 informacijskih upita', rekla je.