posveta splitu

Održana zagrebačka promocija knjige 'Ljubavna pjesma'

05.06.2023 u 08:52

Bionic
Reading

Zasićen mirisom mora i borovine, šumom valova i kliktanjem galebova, novi roman Ante Jeličića Belece 'Ljubavna pjesma' može funkcionirati i kao romantična dalmatinska razglednica koja komunicira s globalnom publikom, navedeno je u priopćenju

Ovaj 32-godišnji Hvaranin u petak je u srcu Zagreba u Megastoru Hoću knjigu u Bogovićevoj ulici održao promociju romana za kojeg se Splićani već otimaju, iako je tek izašao iz tiska.

"U prvoj smo nakladi išli na 600 primjeraka, a sudeći po interesu i koliko me ljudi ovih dana zove da bi htjeli pročitati roman, sve mi se čini da ćemo uskoro morati tiskati nove primjerke", rekao je Ante, kojem je na promociji ulomke iz knjige čitao prijatelj, glumac Filip Juričić.

Ne želi kaže, previše, odavati o radnji romana, kojeg je većim dijelom pisao na mobitelu, prepušta to čitateljima. No izdavač poručuje kako 'Ljubavna pjesma' definitivno povezuje sve generacije, kako one mlade, tako i one zlatne dobi. Mnogi, pogotovo oni iz Dalmacije, lako bi se mogli pronaći u liku Buda, mladića koji svoje osjećaje dijeli samo s onima koji razumiju Dalmaciju, otoke i Olivera, dodaje se u priopćenju.

Dalmacija u srcu, galebovi, sunce, more, nostalgija i Oliverovi refreni prate Buda kroz njegovu američku potragu za unutarnjim mirom i mjestom pod suncem...

"Bud Bulin je miks svih muških likova iz Malog mista s Brandovim potencijalom koji traži svoju Bepinu, a moli Boga da je ne nađe... Ima tu i Smoje, i Zdenka, i Popadića, i Zuppe, i Fiamenga, legendarnih fotografija Feđe Klarića... Ma ima tu svega onoga što Dalmacija ima u svojoj krvi, Hajduka, bivše Jugoplastike, Splita, otoka, mora... Urednica mi je rekla da se knjiga komodno mogla zvati i posveta Splitu, otocima ili Dalmaciji, eto, već sam vam sve rekao," rekao nam je Ante koji je u svojoj 26. godini postao najmlađi izbornik rukometne reprezentacije Australije, čime je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda.

A zašto baš Oliver i stara fotografija Feđe Klarića na naslovnici romana?

"Jako je važan za intimnu priču mog junaka i u konačnici je bitan da ne zaboravimo onu njegovu Dalmaciju iako će teško ona ikad biti ista bez njega. Volio bi vjerovati da će bit! Zato su pisme jače od nas, zato ostaju priče... Olivera svi mi doživljavamo na svoj osobni način i neka tako ostane. Prošlo ljeto mi je Bata pričao kako je rekao Vesni: 'On nije tvoj, on je naš.' Znam da je njoj i familiji najteže, ali to je to. To je Oliver koji nas gleda i živi u svakome od nas. Nekome je on bitan pri upoznavanju, nekome u prvoj pismi na vjenčanju, nekome u tuzi, boli i razočaranju, nekome u Hajdukovoj pobjedi i veselju... To je Oliver, on je cjelina. Ja se ne lijepim na njega da mu mitimiziram status koji on ima jer to njemu ne treba i nikad nije trebalo niti da sebe prikažem posebnijim. On je legenda. Jedino se njega i Elvisa zna a da i ne kažeš prezime. Upoznali smo se jednom u Australiji i bilo je to jako kratko, ali otkad je umro, stalno pokušavam shvatiti kako je utjecao na moj život i koliki komadić u meni nedostaje nakon što tog čovika više nema, a ima. On je vječan", ističe Ante.

U ponedjeljak se održava splitska promocija romana, poručuje izdavač romana, a njoj će prisustvovati i Oliverova udovica Vesna Dragojević sa sinom Dinom.

O romanu:

Oliverovi bezvremenski refreni odjekuju romanom "Ljubavna pjesma" Ante Jeličića Belece, čiji je glavni lik mladić koji svoje osjećaje dijeli samo s onima koji razumiju Dalmaciju, otoke i Olivera. Jer mjesto radnje je Death Valley, California. Bud Bulin preživljava pjevajući i svirajući u zadimljenim klubovima i bavi se glumom - jer ne zna glumiti. Njegovu glumu američki filmski establishment cijeni jer je autentičan i svoj, neodoljivi zatvoreni i samozatajni emotivac krupnih tamnih očiju. Rijetki, međutim, znaju da se Bud bavi glumom jer ne želi pristati na licemjerje svijeta u kojem većina preživljava glumeći ono što nisu. Tajanstven i zatvoren, Bud otkriva da je iz Dalmacije samo onima koji razumiju Oliverove pjesme u kojima je ispričan cijeli Budov život – nevjerna ljubav, radost očinstva, a zatim nemogućnost njegova ostvarenja i neugasla ljubavna bol. Dalmacija u srcu, galebovi, sunce, more, nostalgija i Oliverovi refreni prate Buda kroz njegovu američku potragu za unutarnjim mirom i mjestom pod suncem.

U svijetu koji ga ne razumije i kojemu se ne želi prilagođavati, Bud traži svoju pjesmu, rezonancu sa svojim osjećajima, a potraga ga vodi u susrete s ljudima koji daju odgovore i vode do samospoznaje. Ante Jeličić Beleca budno osluškuje svoje emocije i svog junaka vodi od pobune i otpora zbog iznevjerene ljubavi do prihvaćanja sebe i otvaranja srca prema drugima. Iako ima čvrstu i promišljenu, uravnoteženu i izražajnu rečenicu - vjerojatno odgojenu na klasičnoj literaturi – Ante Jeličić Beleca je mladi pisac u snažnom dosluhu s duhom vremena. Njegov je roman stoga fragmentaran, s mnogo refrena, podsjećanja, stihova i citata. Hemingway, Elvis, Dylan, Hesse, Tennesee Williams, B.Springsteen, pa Oliver, Gibo, Daleka obala, Popadić Dino Dvornik, i Brando, stihovi na engleskom i na hrvatskom, filmski dijalozi, pouke i mudrosti tipične za new age eru i elektronske medije – zbog brojnih citata roman „Ljubavna pjesma“ usmjeren prema mladoj publici odrasloj u eri multimedije, koja se intenzivno bavi svojim osjećajima i traži oko sebe odgovore koji vode prema razumijevanju, osvještavanju i adekvatnom izražavanju emocija. „Ljubavna pjesma“ kombinacija je romana o duhovnom rastu poput Sidarthe i američkih romana ceste, uz snažan pečat najljepših dalmatinskih refrena i zanosnog Oliverova glasa koji je znao izražavati nježnost, zaljubljenost i ljubavnu bol na snažan i muževan način. Izbor slavnih književnih, glumačkih i pjevačkih uzora pokazuje da je muževnost važna tema romana Ante Jeličića, koji u okvirima baritonskog emocionalnog spektra pronalazi način za izražavanje tuge i boli bez osvetoljubivosti te ustraje u potrazi za novom nježnosti i cjelovitosti.

Zbog velikih, bezvremenskih dalmatinskih evergreena Olivera Dragojevića, velike suvremene teme ljubavi i samospoznaje, citata tipičnih za new age eru i elektronske medije, zbog moderne izlomljene strukture i visoke pismenosti i izražajnosti autora, roman „Ljubavna pjesma“ u perspektivi bi mogao biti preveden na engleski i namijenjen turistima koji dolaze u Dalmaciju. Zasićen mirisom mora i borovine, šumom valova i kliktanjem galebova, roman „Ljubavna pjesma“ može funkcionirati i kao romantična dalmatinska razglednica koja komunicira s globalnom publikom. No, glavna tema romana nije samo turistički aspekt već i psihološki jer čitatelje, osobito mlade, upućuje na osluškivanje vlastitih osjećaja i pronalaženje ravnoteže u odnosu prema sebi i prema drugima, osobnom razvoju te pronalasku svog puta/pjesme što je kako navodi i sam autor, u konačnici i najvažnije!

(Sandra Pocrnić Mlakar, profesor psihologije/urednica u nakladništvu)