NOVI ZAKON

Održana videokonferencija 'Reforma autorskoga prava u EU'

  • Autor: E. K./Hina
  • Zadnja izmjena 15.10.2020 18:31
  • Objavljeno 15.10.2020 u 18:31
Jakša Barbić

Jakša Barbić

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Novim zakonom o autorskom i srodnim pravima koji bi se uskoro trebao naći u Saboru, Hrvatska će biti među prvim državama koje su cjelovito i sustavno pristupile unošenju direktiva EU u nacionalno zakonodavstvo, istaknuto je na videokonferenciji na temu reforme autorskih prava

Konferenciju je u četvrtak organiziralo Znanstvenog vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava HAZU-a.

Predsjednik Vijeća akademik Jakša Barbić istaknuo je kako je na razini EU doneseno nekoliko direktiva kojima se provodi reforma autorskog prava radi njegove prilagodbe jedinstvenom digitalnom tržištu i novim tehnologijama, stoji u priopćenju HAZU-a.

U Hrvatskoj je, napomenuo je, prijedlog novog zakona o autorskom pravu i srodnim pravima prošao javnu raspravu i narednih tjedana očekuje se njegovo prvo čitanje u Hrvatskom saboru.

Time bi Hrvatska, ocijenio je, bila među prvim državama članicama EU koje su cjelovito i sustavno pristupile unošenju direktiva Unije o reformi autorskog prava u svoje nacionalno pravo.

'Kreativne, kulturne i medijske industrije susrele su se s ozbiljnom neravnotežom u mogućnosti ostvarivanja autorskih i srodnih prava jer su se dosadašnja zakonska rješenja pokazala neučinkovitima', rekao je Barbić dodavši kako bi nova zakonska rješenja trebala osigurati učinkovit pravni okvir za rješavanje akutnih pitanja u pogledu tzv. vrijednosnog jaza koji je nastao zbog toga što platforme za dijeljenje sadržaja do sada nisu bile odgovorne za korištenje autorskih djela i predmeta srodnih prava. 

Podsjetio je kako su se glede uporabe originalnih medijskih sadržaja razvili poslovni modeli koji su se pokazali neučinkovitima u zaštiti novinskih izdavača i novinarskih autorskih djela. 

Takvo je stanje, smatra, negativno utjecalo na medijsku raznolikost i zaštitu profesionalnih stvaratelja u medijskoj industriji kojima je prijeko potrebno osigurati održivost. 

Ocijenio je kako potrebno osigurati i djelotvornu zaštitu organizacija za emitiranje u korištenju njihovih programskih sadržaja u reemitiranju i pratećim internetskim uslugama, kao i drugim stvarateljima takvih sadržaja.

Reforma autorskog prava u EU usmjerena je i na ograničavanje autorskih i srodnih prava radi omogućavanja znanstvenog istraživanja i nastave, osobito one koja se održava uz primjenu novih tehnologija, napominje HAZU i dodaje kako se institucije kulturne baštine susreću s brojim problemima u digitalizaciji autorskih djela i predmeta srodnih prava, radi čega je također potrebno pristupiti uvođenju novih zakonskih modela koji bi olakšali taj prijeko potreban proces.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!