INTERLIBER

Odabrano šest finalista književne nagrade VBZ-a

11.11.2015 u 15:27

Bionic
Reading

U uži izbor za književnu nagradu VBZ – Tisak Media za najbolji neobjavljeni roman 2015. godine ušlo je šest naslova, odabranih među ukupno 116 rukopisa pristiglih na 100 tisuća kuna vrijedan natječaj a odabrana su djela, kako je istaknuo glavni urednik VBZ-a i član ocjenjivačkog suda Drago Glamuzina, 'tematski i stilski različita, te kvalitetna i dobro ispisana'

'Ove godine, rukopisi pristigli na natječaj uglavnom su se bavili stvarnošću koja nas okružuje, od klasičnih priča o odrastanju, odgoju, djetinjstvu, preko rukopisa koji govore o teškoj situaciji u zemlji, ekonomskoj krizi i ljudima koji imaju problema s kreditima u 'švicarcima', do ratnih priča', kazao je Glamuzina na konferenciji za novinare u srijedu na VBZ-ovu štandu u sklopu sajma Interliber u Paviljonu 5 Zagrebačkog velesajma.

Naslovi koji su odabrani su 'Reality Show', obiteljska kronika ispripovijedana iz ženske pozicije; pomalo distopična priča 'Eliksir istine'; 'Ponte de la tette', mračna priča koja se događa u Sarajevu za vrijeme i poslije rata; 'Susjedi', suvremena priča iz posttranzicijske Hrvatske spojena s tematiziranjem pitanja pisca i urednika; 'Susjed', priča o ženi koja je opsjednuta svojim susjedom na tragu filma 'Misery', te 'Državni proračun broj jedan', satirični tekst koji se reflektira na suvremenu stvarnost.

Oni su izdvojeni sa šireg popisa od ukupno dvanaest naslova odabranih u prvom krugu natječaja i pristiglih pod šiframa, za koje je žiri na čelu s predsjednikom Zoranom Ferićem te članovima, književnim kritičarom Strahimirom Primorcem, književnom kritičarkom i prevoditeljicom Jagnom Pogačnik, pjesnikom, prozaistom i esejistom Milom Stojićem, te glavnim urednikom VBZ-a Dragom Glamuzinom, ocijenio da se kvalitetom i originalnošću izdvajaju od ostalih.

'Među njima se iskristaliziralo šest finalista za koje vjerujem da su ih napisali ljudi koji se bave pisanjem, jer su svi dobro napisani - pisani su ispisanim rukopisom', kazao je Glamuzina. Upravo zbog toga konačnu odluku neće biti lako donijeti jer su otprilike jednakih kvaliteta, napomenuo je.

Nagrada se sastoji od objavljivanja pobjedničkog romana, koji će tiskati jedan od sponzora nagrade Tiskara Znanje, te novčanog iznosa od 100 tisuća kuna.

Dobitnik nagrade, čiji su sponzori, kao i prošle godine, Tisak media i Jamnica, bit će proglašen na posebnoj svečanosti koja će se održati 24. studenoga u novom multimedijskom klubu Opera u zagrebačkoj Petrinjskoj ulici.

Cilj je nagrade poticanje interesa za pisanje i čitanje domaće proze, a ove se godine dodjeljuje 12. put. Dosad su je dobili brojni poznati pisci iz regije, ali i nepoznati koje je upravo ta nagrada afirmirala na književnoj sceni. Prošle godine, nagradu je odnio roman 'Brdo' Ivice Prtenjače.

VBZ ima prava na prijevode knjiga svih nagrađenih pa je ove godine tiskan i katalog svih dosadašnjih pobjednika na engleskom jeziku, koji sadrži kratke biografije, izvatke iz kritika te po jedno poglavlje prevedenog teksta, a namijenjen je stranim agentima i za distribuciju na književnim sajmovima.