'PROMJENE'

Odabrani finalisti Natječaja za kratku priču za mlade 21. FEKP-a

01.06.2022 u 12:27

Bionic
Reading

Žiri 21. Festivala europske kratke priče (FEKP), što će se od 5. do 10. lipnja održati u Zagrebu i Zadru, odabrao je deset finalistkinja i finalista Natječaja za kratku priču za mlade, povodom Europske godine mladih organiziran u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe EU

Natječaj je bio otvoren od 22. travnja do 22. svibnja a prijaviti su se mogli autori od 18 do 30 godina starosti.

Na natječaj su pristigle 123 priče različitog raspona kvalitete, pristupa zadanoj temi te samoj formi kratke priče, a dijele se na one koje su se na zadanu temu "Promjene" osvrnuli iz potrebe da sebi i čitateljima ponude neko objašnjenje (ponekad i pokoju pouku); da iz cijele situaciju kristaliziraju osobno iskustvo najčešće vezano za obiteljske ili ljubavne segmente; a nekoliko njih pribjeglo je u potrazi za zaključkom čak i bajkovitoj fikciji.

Većini priča zajednički je osjećaj nemoći i anksioznosti, koji se produciraju zbog očigledne labilnosti svijeta i života uopće, a onda posljedično i vlastitog identiteta.

Među njima, žiri u sastavu Stjepan Balent, Antonela Marušić, Ivana Peruško, Ivan Tomašić i Korana Serdarević izabrao je 10 koje ulaze u finale a koje, kako se ističe u obrazloženju, ostaju u okvirima zadane teme s ponajviše narativne umješnosti a ponekad i dojmljivog talenta.

Priče su čitane pod pseudonimom a u utrku za tri pobjedničke ulaze "Atelje", "Be here now", "Iris", "Kolonija", "Kraj nečeg", "Pneumonija", "Sintagme i tačna definicija", "Skretnica", "Tajlandski bosiljak u cvatu" i "Tika-tak".

Pobjedničke priče bit će proglašene na zatvaranju 21. FEKP-a, 10. lipnja u Malom pogonu Tvornice kulture.