21. FEKP

Raspisan je natječaj za kratku priču za mlade do 30 godina, evo kako se prijaviti

25.04.2022 u 13:33

Bionic
Reading

Festival europske kratke priče, čije se 21. izdanje održava od 5. do 10. lipnja u Zagrebu i Zadru, raspisao je Natječaj za kratku priču za mlade od 18 do 30 godina na koji se do 22. svibnja mogu prijaviti priče na ovogodišnju temu 'Promjene'

U trenutku agresivnih promjena na globalnoj razini, ovogodišnji je natječaj inspiriran potrebom za okretanjem oko sebe i razmišljanjem o tome kakve su nas unutarnje i vanjske potrese prisilile protekle godine, ističu iz FEKP-a.

Koje smo priče zatvoreni iza zidova vlastitih stanova i svjetova dovršili, koje su izgubile na značenju, a koje su isplivale kao naslovne i ključne? Jesmo li, natjerani vanjskim promjenama, učinili pravi korak prema sebi ili drugima, jesmo li prepoznali vlastite strahove i hrabrosti te, ponajviše, jesmo li postali bolji ili samo drukčiji ljudi?

21. FEKP poziva svoju publiku da se zapita isto i napiše kratku priču inspiriranu idejom - promjena.

Na natječaj se mogu prijaviti autori/ce od 18 do 30 godina života sa svojim prethodno neobjavljenim pričama pisanim jezicima regije (hrvatski, bosanski, srpski, crnogorski), a otvoren je do 22. svibnja. Detaljne propozicije natječaja dostupne su na ovoj poveznici.

Ovogodišnji žiri čine pisci, urednici i književni kritičari Stjepan Balent, Antonela Marušić, Ivana Peruško, Ivan Tomašić i Korana Serdarević. Deset priča koje ulaze u finale nagrade bit će objavljene u srijedu, 1. lipnja, na stranici Festivala (europeanshortstory.org). Tri priče koje osvajaju nagrade bit će objavljene u petak, 10. lipnja na večernjem čitanju u Zagrebu.

Autor/ica prvonagrađene priče dobiva novčanu nagradu u iznosu od 5.000 kuna, durogonagrađene 3.000 kuna, a trećenagrađene 2.000 kuna. Tri prvonagrađene priče bit će i prevedene na engleski jezik i objavljene na Europskom portalu za mlade. Autori/ice ostalih priča koje su ušle u finale (od 4. do 10. mjesta) osvojit će poklon-bon za knjige u vrijednosti od tisuću kuna, a svi finalisti i finalistkinje bit će pozvani na završnu večer FEKP-a i dodjelu nagrada te će im biti osigurani put i smještaj u Zagrebu.

Povodom Europske godine mladih, natječaj 21. FEKP-a raspisan je u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe EU.