ŠAROLIK PROGRAM

Od rocka i jazza do elektronike u Muzičkom salonu SC-a

16.03.2012 u 19:15

Bionic
Reading

Zagrebački Studentski centar uvijek je bio i prostor na koji su glazbenici mogli računati, a u posljednjih nekoliko sezona čini se kao da omjer kazališta, dakle dramskih i plesnih predstava, gotovo jednak onom koncerata u njegovim prostorima

Muzički salon SC-a i povijesno je važna činjenica, jer su upravo na tom mjestu puštali korijenje i isprobavali svoje organizacijske vještine kao i teorijske uvide oni koji su kasnije pokrenuli i Muzički Biennale Zagreb, dakle prvenstveno Nikša Gligo. Također, Muzički salon je u to vrijeme bio i mjesto, ponekad i jedino, za suvremenoplesna istraživanja i prve nastupe grupa poput legendarnog KASP-a Milane Broš.

Sudeći po najavi programa Muzičkog salona do kraja sezone, i program Kultura promjene SC-a razumije važnost i potencijal tog prostora. Nakon afirmacije izvedbenih prostora Teatra &TD kao i koncertnih, muzikologinja Davorka Begović preuzela je umjetničko vodstvo i složila program koji se sastoji ne samo od koncerata, nego i glazbenih radionica, rezidencija i glazbeno-scenskih projekata širokog spektra žanrovskih odrednica.

Danas, 16. ožujka, u veliku dvoranu Teatra &TD vraća se izniman video umjetnik Bruce McClure. Zagrebačkoj publici su zvučne i video instalacije već poznate, s obzirom na to da je ovaj, kako ga zovu, parasineast, već nastupio na Internacionalnom festivalu eksperimentalnog filma i videa 25fps u rujnu 2010., a ovaj je nastup Muzički salon realizirao u suradnji sa zagrebačkim multimedijalnim institutom.

Do kraja ožujka najavljuje se i ponovni koncerta americana benda Rebel Star.

Ako već to nije dovoljno da zada dijapazon glazbenih stilova programa muzičkog salona, treba dodati kako će u travnju na Live Electronic Actu Muzički salon ugostiti dva domaća future/space/electro jazz kolektiva Chui i Capisconne Electro Unity, a u svibnju se očekuje akustični nastup Zagreb Jazz Portraita s akustičnim materijalom skladatelja Dubravka Palanovića te koncert kvarteta KLANG kojeg čine mlade udaraljkašice Anita Primorac i Kaja Farszky te pijanistice Ana Lucić i Vlatka Peko, a na programu će biti mahom djela suvremenih hrvatskih skladatelja.

U svibnju će u SC doći i američki eksperimentalni post rock bend The Ascent of Everest te umjetnički dvojac Lightune, a sve je to uvod u možda i krunu sezone, prvi ovdašnji nastup Amstel Quarteta, jednog od najznačajnijih svjetskih saksofonskih ansambala današnjice. Na koncertu 2. lipnja oni će, između ostaloga, praizvesti i kompoziciju Gorana Tudora.

Osim koncerata, Muzički salon organizira i radionicu Henninga Frimanna i D. B. Indoša tijekom koje će polaznici graditi zvučnu skulpturu te zajednički raditi na improvizacijskoj nadogradnji strukturirane zvučne instalacije te boravak mlade nizozemske skladateljice, glazbenice i likovne umjetnice Dyane Donck. Glazbeno-scenski segment programa uključit će i poseban projekt koji će na pozornici spojiti srpski bend Goribor, točnije njihovog frontmena i tekstopisca Aleksandra Stojkovića i kreativni dvojac iz East Rodea, Alena i Nenada Sinkauza.

U svakom slučaju, u SC-u neće biti dosadno, a ni susjedi ga, kao neke druge gradske prostore za svirku, neće zatvoriti.


Barem ne još.