AKTIVISTIČKE FOTOMONTAŽE

Od Coca-Cole i svastike do religije i šanka

07.01.2013 u 13:23

Bionic
Reading

Izložba fotografija Ante Verzottija: Kriptofotografije (Tragovi civilizacija) otvara se 15. siječnja u 19 sati u Galeriji ULUPUH u Zagrebu

Splitski fotograf Ante Verzotti fotomontažama se bavi od 70-ih godina, dijelom potaknut svojim drugim interesom i predmetom bavljenja – eksperimentalnim filmom.

U najnovijoj seriji radova autor komentira globalno političko okruženje na sarkastičan način kritizira korporativnu hegemoniju, konzumerizam, sustav kontrole, ekologiju, indoktrinaciju zahvaćajući sve bitne teme aktivističke umjetnosti.

Njegove fotografije postaje znakovi, postapokaliptične vizije svijeta postmoderne.

'… Verzotti razrađuje načine komunikacije putem fotografije kao elementarnoga sredstva poruke, a rezultati su slični rebusima, kriptični poput hijeroglifa. Oni redom zahtijevaju dešifriranja uz pomoć ikonografije i proteklog i suvremenog doba. Promišljajući o spajanjima Coca-Cole i svastike, američkih taksija i 'blizanaca', religije i šanka, možemo prispjeti nizu konspirativnih teorija, kojima smo u suvremenom dobu svjedoci jednako kao i pokušajima da se ponište. Slijedeći asocijacije u Verzottijevim fotokolažima, naslutit ćemo teze o raspadu Amerike od vlastitih brendova, pa i distopije u kojima će proizvodnja alkohola ubrzo sustići i broj prometnih nesreća… Iza svih tih konspirativnih teorija ostaju pitanja publike: je li fotografija snimila, kao i davno nekad u slučaju Johna Hartfielda, židovske bankare koji daju novac Adolfu Hitleru, ili je to iskonstruirala? Jer, u tome i jest sva moć i draž fotomontaže, u uvjerljivosti fotografskog snimka, i retorici koja nadilazi svijet predstavljenoga, u jednostavnosti komunikacije čak i kada su u pitanju najkompleksnije teorije zavjere', zapisala je u predgovoru izložbe kustosica Ana Peraica.

Izložba će se moći pogledati do 25. siječnja, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati, dok je nedjeljom i praznikom galerija zatvorena. Zadnjeg dana izložbe, u petak, 25. siječnja kada se održava Noć muzeja, izložba će se iznimno moći pogledati od 18 sati do 1 sat iza ponoći. Ulaz na izložbu je slobodan.