VINTAGE NASA

Očaravajuće fotografije iz svemira na aukciji

24.10.2011 u 12:16

Bionic
Reading

Fotografije koje su snimili prvi ljudi u svemiru, astronauti na misijama projekta Apollo, bit će ponuđene na aukciji u Londonu

Fotografije koje su, tijekom svojim misija, snimili astronauti uključeni u američki projekt Apollo, bit će ponuđene na velikoj Bloomsburyjevoj aukciji u Londonu.

Prvi izletnici u svemir koristili su švedske kamere Hasselblad te stvorili radove koji su ostvarili iznimnu popularnost, manje zbog njihove znanstvene vrijednosti, a više zbog ljepote samih snimaka.

Na aukciji će biti ponuđeno više od 280 fotografija čija vrijednost se kreće od 200 pa sve do 10.000 funti, a dio su zbirke francuskog kolekcionara Victora Martin-Malbureta.

'Ono što nudimo su povijesni arfetakti – rijetke, čuvene, vintage fotografije koje su snimili astronauti osobno i razvili ih ubrzo po slijetanju na Zemlju zbog čega se umnogome razlikuju od slika dostupnih za download', kazala je Sarah Wheeler iz Bloomsburyja.

Jedan od impresivnijih radova na aukciji je fotografija iz 1965. koju je snimio astronaut James McDivitt, a prikazuje Eda Whitea.

Među ostalim fotografijama je i prvi snimak Zemlje s Mjeseca, kao i fotografije misije Apollo 11 tijekom koje se dogodilo prvo slijetanje čovjeka na Mjesec. Budući da je većinu snimaka fotografirao Neil Armstrong, astronaut koji je prvi kročio na Mjesec, nema mnogo fotografija na kojima je on.