Izložba videoinstalacija

Livio Badurina: Dnevnik jednog glumca – Prostor nastajanja i nestajanja

20.03.2024 u 11:12

Bionic
Reading

Prvak Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, Livio Badurina predstavit će se publici videoizložbom Dnevnik jednog glumca – Prostor nastajanja i nestajanja koja će se održati uoči Svjetskoga dana kazališta u foajeu zagrebačkoga HNK-a. Izložbu videoinstalacija bit će moguće posjetiti od 25. ožujka do 3. travnja 2024. godine od 17 sati do 22 sata

Izložba je rezultat eksperimentiranja Livija Badurine s dinamikom i statikom u kreativnom procesu koji traje već gotovo dva desetljeća te uključuje niz multimedijalnih radova, stoji u najavi.

Riječ je o pet videouradaka u kojima se isprepliću fotografija i video snimljeni fotoaparatom i mobitelom tijekom nastajanja pojedinih predstava. Na izložbi će biti prikazani videozapisi nastajanja predstava Medeja Tomaža Pandura, Edip Eduarda Milera, I konje ubijaju, zar ne? Ivice Boban, Kraljevo Ozrena Prohića i Mi smo kraljevi a ne ljudi Matije Ferlina.

Ovo nije prva samostalna izložba Livija Badurine, izlagao je 2009. i 2022. u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara te u zagrebačkome HNK-u.

Premda joj je svojevrsna teatričnost inherentna, videoinstalacija je nešto suštinski različito od žive scenske izvedbe. U ovoj koju Livio Badurina postavlja u zamračeni foaje Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu vrtložeći slojevi osjetilnog pamćenja izglobljuju značenje riječi glumac. Slavni filozof, autor knjige Mislilac na pozornici, jedno predavanje započinje citirajući Cioranovu rečenicu 'Poezija se ne nameće, ona se izlaže', i nastavlja tvrdnjom da je ta rečenica točna prije svega stoga jer jezik poezije vezuje uz gestu koja se usuđuje istupiti naprijed. U Dnevniku glumca Livija Badurine prepoznajem upravo takvu gestu – poeziju, obrazložila je povjesničarka, teoretičarka umjetnosti i kustosica Leonida Kovač.

Izložba će se moći pogledati od ponedjeljka 25. ožujka do 3. travnja od 17 sati do 22 sata u foajeu zagrebačkoga HNK-a. Ulaz je slobodan za sve zainteresirane posjetitelje.