OČUVANJE DIOKLECIJANOVE PALAČE

Obuljen Koržinek upozorila Splićane: Upravljanje starom gradskom jezgrom mora se riješiti!

16.03.2017 u 09:19

Bionic
Reading

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izjavila je u srijedu da grad Split mora riješiti problem upravljanja starom gradskom jezgrom koja obuhvaća Dioklecijanovu palaču, a najavila je i revitalizaciju Starogradskog polja na Hvaru koje je zbog svoje arheološke vrijednosti i parcelacije zemljišta sačuvane još od antičkih vremena 2008. uvršteno na UNESCO-ovu listu svjetske baštine

'Danas sam o planu upravljanja starom gradskom jezgrom razgovarala sa splitskim gradonačelnikom Ivom Baldasarom. To je pitanje koje grad mora riješiti i nije dobro da se izlazi izvan okvira stručne rasprave', rekla je ministrica Obuljen Koržinek 15. ožujka novinarima na kraju dvodnevnog boravka u Splitu. Kako je istaknula, kad se donese dokument o upravljanju starom splitskom gradskom jezgrom, to će pomoći da se svi elementi razvoja Splita promatraju cjelovito i, kako se izrazila, da se promišlja o onome što je održivo.

Ministrica je također rekla kako joj je gradonačelnik Baldasar potvrdio da neće biti ozbiljnijih problema u financiranju Splitskog ljeta i Marulićevih dana bez obzira na to što je na snazi privremeno financiranje Splita budući da nije donesen gradski proračun za 2017. 'Nastavit ćemo zajednički raditi na pripremi tih manifestacija', rekla je Obuljen Koržinek.  

U vezi s problemom stalnog postava Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, istaknula je da se to treba riješiti. 'Za mene je pitanje stalnog postava u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, uz Hrvatski povijesni muzej, vjerojatno u ovom trenutku pitanje broj jedan koje moramo riješiti i Ministarstvo kulture će tomu dati svu potporu', rekla je ministrica Obuljen Koržinek.  

Ministrica kulture najavila je u srijedu revitalizaciju Starogradskog polja na Hvaru kako bi se iskoristile gospodarske mogućnosti tog područja.

'U razgovoru s čelnicima Staroga Grada, općine Jelse i Agencije za upravljanje Starogradskim poljem informirali smo se o njihovim planovima s ciljem promocije različitih tipova aktivnosti vezanih uz očuvanje tog polja, revitalizaciju, ali i poticanja gospodarskog iskorištavanja tog velikog potencijala', rekla je ministrica Obuljen Koržinek nakon današnjeg sastanka u Splitu s hvarskim i splitsko-dalmatinskim županijskim čelnicima. Istaknula je kako su o Starogradskom polju u Vladi razgovarali s predstavnicima ministarstava turizma, poljoprivrede i regionalnog razvoja te kako su spremni aktivnije se uključiti u poticanje projekata koji se odnose na razvoj turističke infrastrukture na tom polju te u poticanje aktivnosti koje se mogu financirati u sklopu mjera ruralnog razvoja, ali i u onom dijelu gdje Ministarstvo kulture skrbi o spomeniku (baštini). 'Željeli bismo da se i lokalna uprava i samouprava s nama aktivnije postavi kako bismo komunicirali s građanima i onima koji su vlasnici parcela u Starogradskom polju i kako bismo im pomogli da taj veliki potencijal koji imaju na pravi način iskorištavaju', poručila je ministrica Obuljen Koržinek. 

Dodala je kako turisti već sada cijele godine posjećuju Starogradsko polje i to je prilika koju otok Hvar, pogotovo Stari Grad, općina Jelsa i agencija koja upravlja poljem, ne smiju propustiti. 'U tom smislu dogovorili smo se da će se revidirati plan upravljanja Starogradskim poljem, a uskoro ćemo s Razvojnom agencijom Splitsko-dalmatinske županije i resornim ministarstvima organizirati posjet Starom Gradu kako bismo na odgovarajući način iskomunicirali sve mjere poticaja', rekla je ministrica ističući da će se vrlo brzo vidjeti rezultati takve pojačane aktivnosti i ulaganja.

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, koji je također bio na današnjem sastanku s ministricom Obuljen Koržinek, istaknuo je kako već ima ideja u vezi s razvojnim projektima na Starogradskom polju, čija se vrijednost procjenjuje na 55 do 60 milijuna kuna, a za koje bi se mogao iskoristiti i novac iz fondova Europske unije. Dodao je kako je izgledno da će se od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova dobiti dva i pol milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije koja bi se odnosila na Starogradsko polje na Hvaru.