MUZEJI IZVAN MUZEJA

Obuljen Koržinek i Bandić u centru Zagreba otvorili pet muzeja u jednom

17.05.2018 u 09:48

Bionic
Reading

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić 16. svibnja su otvorili manifestaciju 'Muzeji izvan muzeja' na uglu Bakačeve i Cesarčeve ulice, u neposrednoj blizini Trga bana Jelačića u Zagrebu

Pet zagrebačkih muzeja predstavljeno je u MIM 'paviljonu' - atraktivnoj instalaciji izgrađenoj od prozračne drvene strukture, u obliku golemoga gnijezda, u čijem su "krilu" smješteni muzeji sudionici: Hrvatski prirodoslovni muzej (poticatelj i nositelj projekta), Arheološki muzej u Zagrebu, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej suvremene umjetnosti i Tehnički muzej Nikola Tesla.

Svaki od muzeja sudionika predstavljen je pomno osmišljenom prigodnom ekspozicijom, a sudjeluju i u organizaciji popratnih sadržaja - radionicama i predavanjima.

U paviljonu će se, uz izložbe, odvijati i brojne stručne radionice, a u večernjim satima predavanja i prezentacije.

Prilika za novu publiku

Ministrica Obuljen Koržinek zahvalila je muzejskim djelatnicima koji su sudjelovali u pripremi te manifestacije i ostalim muzealcima koji rade na tome da privuku novu publiku u muzeje.

  • +11
Na uglu Bakačeve i Cesarčeve ulice otvorena manifestacija Muzeji izvan muzeja Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Podsjetila je kako je naš mali muzej u Betini prije nekoliko dana dobio veliku europsku nagradu Sileto, kao što je u utorak objavljeno i da je sinjski Muzej alke dobio veliku nagradu Europa nostra.

To su, istaknula je ministrica, velika priznanja struci i našim muzelacima i svemu što rade za naše društvo i našu kulturu.

Sigurna sam da će se i ova manifestacija, čije je sjeme začeto u Zagrebu, proširiti diljem Hrvatske, rekla je ministrica.

  • +11
Muzeji izvan muzeja Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatski prirodoslovni muzej u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba u povodu Međunarodnog dana muzeja organizirao je manifestaciju 'Muzeji izvan muzeja' koja se održava do 20. svibnja.

Projekt je osmislio autorski tim: Nediljka Prlj Šimić i Katarina Krizmanić, više kustosice Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja i Nedjeljko Mikac, dizajner i umjetnik.

Cjelokupno događanje zamišljeno je, istaknula je ravnateljica Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja Tatjana Vlahović, kao svojevrstan iskorak i izlazak muzeja izvan muzejskih prostora.

Tako bi se, smatra, bogata kulturna baština u znatnoj mjeri približila posjetiteljima. Program će, ocijenila je, doprinijeti boljoj međumuzejskoj komunikaciji što je jedan od preduvjeta za planiranje zajedničkih muzejskih projekata koji bi mogli biti važna okosnica buduće kulturne strategije Grada Zagreba.

Ocijenila je kako će manifestacija senzibilizirati javnost za muzejsku baštinu, pri čemu će se zagrebački muzeji predstaviti na inovativan i nekonvencionalan način te dodatno obogatiti kulturnu i turističku ponudu.

Replika Penkalinog zrakoplova i maketa Prirodoslovnog muzeja

Posebna atrakciji jest izložena replika Penkalinoga zrakoplova, koji je postavljen uz sam paviljon. Izložena je i maketa novoga Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Katarina Krizmanić u ime autorskoga tima istaknula je kako će ova manifestacija približiti bogatu kulturnu baštinu posjetiteljima preko novoga medija i otvorenoga javnog prostora. 

Želja nam je, naglasila je, da manifestacija Muzeji izvan muzeja postane svojevrsni festival muzeja te da u dogledno vrijeme uključi sve zagrebačke pa i hrvatske muzeje, a potom i gostujuće europske muzeje.