svečana dodjela 7. studenog

Objavljeno je šest naslova u užem izboru za književnu Nagradu Predrag Matvejević

  • Autor: V. Ba. / Hina
  • Zadnja izmjena 19.10.2021 11:34
  • Objavljeno 19.10.2021 u 11:34
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Žiri je u uži izbor uključio knjige Jelene Lengold 'Odustajanje', Sanje Lovrenčić 'Kabinet za sentimentalnu i trivijalnu književnost', Semezedina Mehmedinovića 'Ovo vrijeme sada', Borče Panova 'Brijanje balona', Marka Tomaša 'Pisma s juga' i Vladislave Vojnović 'Epizodisti i junaci'

U uži izbor za Nagradu Predrag Matvejević koja se dodjeljuje za književno djelo, bez obzira na žanr, koje odražava vrijednosti uključivosti, otvorenoga društva, ravnopravnosti i istinske slobode govora, ušlo je šest knjiga, a dobitnik nagrade bit će poznat 25. listopada.

Žiri je u uži izbor uključio knjige Jelene Lengold 'Odustajanje', Sanje Lovrenčić 'Kabinet za sentimentalnu i trivijalnu književnost', Semezedina Mehmedinovića 'Ovo vrijeme sada', Borče Panova 'Brijanje balona', Marka Tomaša 'Pisma s juga' i Vladislave Vojnović 'Epizodisti i junaci'.

Kako se dodaje u priopćenju, izvan konkurencije za nagradu je imenovana i knjiga poezije Errija De Luce 'Potkožne tetovaže', nedavno objavljena u hrvatskom prijevodu Tvrtka Klarića, u Zagrebu i Novom Sadu, a čija se tematika uvelike povezuje sa ovim područjem, kao i uopće s migracijama na Mediteranu. Ta knjiga, napominju organizatori, neće utjecati na dodjelu nagrade u konkurenciji.

Ime dobitnika nagrade bit će objavljeno 25. listopada, a svečana dodjela održat će se 7. studenoga u Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović.

Književna nagrada Predrag Matvejević dodjeljuje se za knjige objavljene u posljednje tri godine na području zemalja bivše Jugoslavije, a pokrenuli su je Portal Radio Gornji grad, Matvejevićeva kći Suzana Matvejević i Manjinsko društvo pisaca u Hrvatskoj.

Nagrada se dodjeljuje za književno djelo bez obzira na žanr, odnosno za eseje, pripovijetke, poeziju, romane ili hibridne forme koje, uz neupitnu književnu kvalitetu, na određeni način odražava vrijednosti uključivosti, otvorenoga društva, ravnopravnosti i istinske slobode govora, te uopće humanističke vrijednosti koje je Predrag Matvejević zastupao.

O laureatu odlučuje žiri u kojemu su Suzana Matvejević, Darija Žilić i Nera Karolina Barbarić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!