drugi rok

Objavljeni rezultati Javnih poziva HAVC-a: Očekuju nas novi filmovi Rajka Grlića, Vanje Juranić i ekranizacija romana 'Proslava' Damira Karakaša

  • Autor: M.J./Hina
  • Zadnja izmjena 12.03.2020 08:37
  • Objavljeno 10.03.2020 u 16:10
Rajko Grlić

Rajko Grlić

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) objavio je u utorak rezultate za proizvodnju, razvoj, manjinske koprodukcije u 2019. te programe međunarodne suradnje u 2020. godini.

Odluke o raspodjeli sredstava donesene su na današnjoj sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća, prema Javnom pozivu za dodjelu sredstava za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u više kategorija. Vijeće je odluku donijelo po prijedlozima Umjetničkog vijeća.

U Hrvatskom audiovizualnom vijeću bili su Mirna Supek - Janjić, Jadranka Islamović, Ivana Vukinovac Gelo, Antonio Nuić, Tonko Weissmann, Matko Burić, Ivor Šiber, Lado Skorin, Vladimir Brnardić, Goran Mećava, Ivan - Goran Vitez, Zrinko Ogresta i Neven Hitrec, a na sjednici Umjetničkog vijeća sudjelovali Ana Hušman, Petra Zlonoga, Katarina Zrinka Matijević, Snježana Tribuson, Slaven Zečević, Dušan Gačić, Boško Picula, Saša Ban i Kristijan Milić.

Na Javni poziv za dodjelu sredstava za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u kategoriji proizvodnje debitantskih dugometražnih igranih i dugometražnih igranih filmova pristiglo je ukupno 28 prijava.

Umjetnički savjetnici bili su Snježana Tribuson i Kristijan Milić, a sredstva su odobrena za tri projekta u ukupnom iznosu od 12.500.000 kuna, od kojih je jedan debitantski - 'Proslava', koji nastaje prema romanu Damira Karakaša (scenarij Jelena Paljan, režija Bruno Anković).

Tu su još 'Svemu dođe kraj', prema motivima Miroslava Krleže (scenarij AnteTomić i Rajko Grlić, režija Rajko Grlić) i 'Zatvoreno za javnost' (scenarij Vanja Juranić, Elma Tataragić, režija Vanja Juranić).

Grlićev film, za koji redatelj, prema motivima Miroslava Krleže, na scenariju ponovno surađuje s Antom Tomićem, sufinancirat će se s pet milijuna kuna, a producent je Inter film.

'Pitko o ozbiljnoj temi'

Umjetnički savjetnici ocijenili su u obrazloženju da bi taj film, s obzirom da na općeprihvatljiv način donosi dublju i višeslojnu priču o aktualnim dilemama društva, mogao polučiti uspjeh i kod kritike i kod publike.

'Grlić je dokazao svojim opusom da je više nego sposoban na zabavan i pitak način progovoriti o zabrinjavajućoj i puno ozbiljnijoj temi nego što se to na prvi pogled čini', istaknuli su.

S 3.3 milijuna kuna sufinancirat će se dugometražni igrani prvijenac 'Proslava' Brune Ankovića, za koji je Jelena Paljan napisala scenarij po romanu Damira Karakaša, kojim se on vraća 'u surovu i mučaljivu Liku'. Producent je Eclectica.

Umjetnički savjetnici ocijenili su taj scenarij vrlo dojmljivim u postizanju tjeskobne atmosfere i vjeruju da bi ta priča koja govori o razdobljima u hrvatskoj povijesti koja su prisutna još i danas trebala zaintrigirati publiku i biti jedan od razloga za odlazak u kino.

Još jednom bolnom točkom hrvatskog društva, zlostavljanjem žena, bavi se film 'Zatvoreno za javnost' Vanje Juranić, koja potpisuje scenarij s Elmom Tataragić. Sufinancirat će se s 4.2 milijuna kuna, a producent je Maxima film.

Priča, za koju umjetnički savjetnici smatraju da bi se mogla dobro plasirati na filmskim festivalima, donosi se iz perspektive žene koja je žrtva zlostavljanja i u patrijarhalnom okruženju ne može pobjeći od nasilnog muža.

'Scenarij vrlo suptilno i uvjerljivo ocrtava situacije u kojima se glavna junakinja nalazi', ustvrdili su savjetnici, a smatraju vrijednim i što redateljica osobitu pažnju posvećuje načinu na koji postiže atmosferu nelagode i beznađa.

Dokumentarni film

U kategoriji proizvodnje kratkometražnih i dugometražnih dokumentarnih filmova, u kojoj je umjetnička savjetnica Katarina Zrinka Matijević, od 24 prijave sredstva su odobrena za osam projekata u ukupnom iznosu od 2.367.500 kuna.

To su dugometražni 'Geni moje djece' Vladimire Spindler o majkama i kćerima u autoričinoj obitelji punoj spisateljica, od Zofke Škveder preko Sunčane Škrinjarić do Sanje Pilić, intimni portret 'Lekcije mog tate' Dalije Dozet, 'Linije bijega' Karle Crnčević o ekološkoj zajednici 'Bračke vještice', 'Slika za povijest' Igora Mirkovića, koji prati poznatog fotografa Šimu Strikomana, 'Sutra ću biti (Priča o Domcima)' Anđela Jurkasa i 'Vuk Europske unije' Jadrana Bobana u čijem je središtu vještakinja za procjenu štete koju napravi vuk u Dalmatinskom zaleđu i Lici te teorijama zavjere tamošnjih mještana da EU dovozi vukove helikopterima kako bi ih potjerali s tog područja.

Od kratkometražnih dokumentaraca izabrana su dva posvećena brodovima - 'Brod' Elvisa Lenića, estetizirana priča o Uljaniku i 'Galeb' Davida Lušičića, koji prati proces posljednje rekonstrukcije Titovog broda 'Galeb', s gledišta trojice čuvar koji žibr na njemu 24 sata dnevno.

Kratki, animirani i eksperimentalni film

U kategoriji kratkometražnih igranih filmova (umjetnički savjetnik Saša Ban), pristiglo je 25 prijava, a sufinancirat će se njih pet u ukupnom iznosu od 1.490.000 kuna.

To su 'Pustara' Zvonimira Jurića, 'Kratka priča' Ante Strića, 'Sprovod' Šimuna Šituma, 'Klimanje' Paule Skelin i 'Zubi krokodila' Filipa Herakovića.

Od 16 prijavljenih animiranih projekata sredstva su odobrena za njih šest, u ukupnom iznosu od 1.835.000 kuna. To su 'Apatija' Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, 'Eva' Lucije Mrzljak, 'Fačuk' Maide Srabović, 'Iz geta' Lucije Bužančić, 'Psychographic' Branka Farca i 'Tonka će sutra' Morane Dolenc. Umjetnička savjetnica bila je Petra Zlonoga.

Za kategoriju eksperimentalnih filmova (umjetnička savjetnica Ana Hušman) pristiglo je 14 prijava, a sredstva su odobrena za četiri projekta u ukupnom iznosu od 630.000 kuna: 'Električne vještice' Maje Čule, 'Fotokemika' Silvestra Kolbasa, 'Izbjeljivanje' Mate Ugrina, 'Non sequitur' Tina Dožića i Jasona Mulhausena.

Na natječaj za poticanje razvoja scenarija i razvoja projekata dugometražnih igranih filmova, od 22 prijave odobrena su sredstva za 20 projekata u ukupnom iznosu od 1.150.000 kuna.

Za poticanje razvoja scenarija i razvoja projekata dugometražnih dokumentarnih filmova prijavio se 31 projekt, a sufinancirat će ih se 14, sa 750.000 kuna.

Za poticanje razvoja scenarija i razvoja projekata animiranih filmova od 10 prijava odabrana su četiri projekta sa 175.000 kuna.

Manjinske koprodukcije

Na Javni poziv za manjinske koprodukcije pristigla je 41 prijava, a za sufinanciranje je predloženo njih 12 u ukupnom iznosu od 3.900.000 kuna. Umjetnički savjetnik je Boško Picula.

To su poljski animirani film 'Ljubav u doba ekonomije bazirane na ugljenu' Tomasza Siwińskog i rumunjski animirani 'Mađioničar' Bogdana Muresanua.

Među tri dugometražna igrana film su gruzijski 'Antiques' redateljice Rusudan Glurjidze, srpski 'Pored nas' Stevana Filipovića i 'Mjesečari' jednog od najpoznatijih rumunjskih redatelja Radua Judea.

Tu su i tri dugometražna igrana prvijenca, ukrajinski 'Spas' Maksyma Nakonechnyija i bosansko-hercegovački 'Ekskurzija' Une Gunjak te slovenski 'Jahači' Dominika Menceja, koji je u postprodukciji.

Od hrvatskih manjinskih koprodukcija u kategoriji dokumentaraca sredstva su odobrena za tri dugometražna - srpski 'Kadiš za Lotiku' Irene Škorić, mađarski 'KIX –10 godina nestašluka' Bálinta Révésza i Dávida Mikulána, bosanskohercegovački 'Bosanski vitez' Tarika Hodžića, a od kratkometražnih igranih, srpski 'Sami' Stefana Orlandića Stojanovskog.

Na prvom roku Javnog poziva za komplementarne djelatnosti – programi međunarodne suradnje sredstva su odobrena za 39 programa u iznosu od 266.103,72 kuna. Umjetnički savjetnici za komplementarne djelatnosti su Mirna Belina, Dušan Gačić i Slaven Zečević.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!