NEUMOLJIVA SVAKODNEVNICA

Objavljena zbirka 'Okrutnost' Ivice Prtenjače

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 02.02.2010 15:27
  • Objavljeno 02.02.2010 u 13:02
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Zbirku pjesama 'Okrutnost' pjesnika i prozaika Ivice Prtenjače, nagrađenu na 7. danima Dobriše Cesarića, objavila je izdavačka kuća Profil

Prtenjačina zbirka poezije bavi se okrutnostima vremena u kojemu živimo, kako nepredvidljivima, tako i onima na koje smo naviknuti u vlastitoj svakodnevici, i oguglali.

'Prtenjača sjajno spaja dva različita tipa pjesničkog iskustva - ono 'stvarnosne' poezije aktualne u posljednjih dvadesetak godina, karakteristične po izravnom tematiziranju vremena u kojemu živimo, ali i ono hrvatskoga pjesništva 70-ih i 80-ih godina, karakterističnog po upravo bujnoj metaforičnosti', kazao je Delimir Rešicki, dodajući da se spoj te metaforičnosti, izravnosti i emotivnosti u Prtenjačinu pisanju pokazao dobitnom kombinacijom koja neprijeporno zaslužuje priznanje. I sam autor upozorava da je danas jednako okrutno pisati poeziju, kao i živjeti u okrutnom svijetu oko nas.

Zbirka poezije 'Okrutnost' nastala je kao svojevrstan odgovor na njegov roman 'Dobro je, lijepo je' koji je publika doživjela kao nježan i optimističan.

'Ova zbirka nema ništa zajedničko s njim i dolazi u trenutku moga životnoga zrenja. Razmišljao sam o tome kako nastaju pjesme, što se događa s oblikovanjem intime u današnjoj umjetnosti. Shvatio sam da intima znači vrlo malo ako nije estetizirana i baš mi se to estetiziranje intime učinilo - duboko okrutnim!', kazao je Prtenjača, podsjećajući da je i sam status poezije danas u medijima i javnosti izložen okrutnosti jer poezija ne dobiva prostor i mjesto koje zaslužuje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi