PREDSTAVLJANJE 29. LISTOPADA

Objavljena prva velika češka gramatika na hrvatskom jeziku

22.10.2015 u 09:34

Bionic
Reading

U izdanju nakladničke kuće Porfirogenet d.o.o. iz Zagreba izašla je knjiga 'Češka gramatika s vježbama' autorica Zdenke Ribarove i Slavomire Ribarove

Riječ je o prvoj velikoj znanstvenoj gramatici češkoga jezika na hrvatskom jeziku, štoviše prvom i jedinom takvom sveučilišnom udžbeniku tiskanom u nizu Manualia universitas studiorum Zagrabiensis od osnutka Republike Hrvatske.

'Češka gramatika s vježbama' rezultat je rada dviju znanstvenica i dugogodišnjih predavačica češkoga jezika, koje su dobro poznate u svjetskim slavističkim krugovima kao vrsne stručnjakinje: Zdenka Ribarova znanstvena je savjetnica Slavenskoga instituta Češke akademije znanosti (Slovanský ústav AVČR) u Pragu te članica Makedonske akademije znanosti i umjetnosti (MANU) i nositeljica prestižne nagrade Blažeta Koneskog, nedavno ovjenčana najvišom nagradom Josefa Dobrovskog Češke akademije za životno djelo, a Slavomira Ribarova viša je lektorica za češki jezik na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s višedesetljetnim iskustvom u nastavi češkoga jezika hrvatskim studentima.

Prema riječima jedne od recenzentica, prof. dr. sc. Dubravke Sesar s Odsjeka za zapadnoslavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, ova knjiga Zdenke Ribarove i Slavomire Ribarove je 'najopsežniji i najpotpuniji opis češke gramatike na hrvatskom jeziku'. Riječ je o sveučilišnom udžbeniku koji 'pokriva najveći dio jezične nastave na svim godištima i razinama petogodišnjega studija bohemistike i dugoročno zadovoljava potrebu za temeljnom sveučilišnom nastavnom literaturom te vrste'.

'Češka gramatika s vježbama' ima 556 stranica, a svi detalji o knjizi mogu se vidjeti na internetskoj adresi www.porfirogenet.com odnosno na stranici na Facebooku.

'Češka gramatika s vježbama' bit će predstavljena u četvrtak 29. listopada u 12 sati u Konferencijskoj dvorani Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a knjigu će uz autorice predstaviti veleposlanik Republike Češke u Hrvatskoj Martin Košatka, recenzentice, prof. dr. sc. Dubravka Sesar i prof. dr. sc. Branka Tafra, te predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac